X
 
 

Зеленски печели и парламента в Украйна - какво предстои?

2037 0
Зеленски печели и парламента в Украйна - какво предстои?
Снимка: Getty Images/Guliver
Победата на партията на новия президент на Украйна Владимир Зеленски в предсрочните парламентарни избори в Украйна все още не води до яснота кой ще е новият премиер на страната.

Дмитрий Разумков, лидер на "Слуга на народа" (бел. ред. - така се казва партията на Зеленски, по името на едноименния сериал, с който той нашумя в Украйна), заяви, че засега не може да съобщи името на бъдещия премиер, предаде БГНЕС.

Партията на Зеленски печели с 44% в Украйна

Партията на украинския президент Владимир Зеленски води след парламентарните избори в неделя с рекорден брой от 43,9%, показват предвар...

"Министърът на вътрешните работи се предлага от премиера. Премиерът ще бъде избран от коалиция. Коалицията ще бъде сформирана след сформирането на новата Върховна рада. Смятам, че малко трябва да се почака. Засега не мога да кажа, кой ще бъде премиер", каза Разумков на брифинг в изборния щаб на партията.

По-рано Зеленски е казвал, че премиерът трябва да бъде нов човек с икономическо образование.

Според неокончателните резултати в новия украински парламент (Върховната рада) влизат пет партии. Води "Слуга на народа" на Зеленски с 43,9%, следва я "Опозиционна платформа - За живот" с 11,5%. На трето място е партията "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко, която събира 8,9%.

Зеленски заяви, че основни приоритети при новото правителство ще бъдат слагане край на войната в източните райони на страната и борбата с корупцията. Той също така каза, че сега, след вота, ще назначи нов главен прокурор. "Ще се занимаем с този процес, ще се появи правителство, ще се появи и нов главен прокурор", каза Зеленски в отговор на въпроси. От "Слуга на народа" подкрепят и отмяна на депутатския имунитет.

Путин опрости получаването на руско гражданство от жители на украинските части на Луганска и Донецка области

Президентът на Русия Владимир Путин увеличи броя на украинските граждани, които могат да получат руско гражданство с опростена процедур...

"Убеден съм, че този парламент ще гласува за промяна на конституцията, защото старата плоча, че ще снемем депутатския имунитет не днес, а за следващите депутати, вече няма да мине. Партията "Слуга на народа" в пълния си състав ще гласува за това, уверен съм, че ще се намерят и други депутати, които ще гласуват за това", коментира Разумков.

След огласяването на предварителните резултати Юрий Бойко, лидерът на втората в надпреварата партия "Опозиционна платформа – За живот", заяви, че Украйна ще се промени и ще се върне на пътя към мира.

Бившият президент Петро Порошенко пък заяви, че неговата партия "Европейска солидарност" е готова да обедини силите си в новия парламент с всички политически сили, които поддържат европейския курс на страната. "Готови сме както за стратегическо, така и за ситуационно сътрудничество с всички, които поддържат курса към пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО", заяви Порошенко в щаба на партията си. При това той подчерта, че смята за "идейно близка" партията на Святослав Вакарчук "Глас". Припомняме, че Вакарчук е рок музикант.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално