Ганди: Око за око и светът ще ослепее

40413
Ганди: Око за око и светът ще ослепее
Снимка: Pixabay.com

Нека започнем с няколко великолепни цитата:

1. Око за око и светът ще ослепее.  

2. Най-добрият начин да намериш себе си, е да изгубиш себе си в служба на другите. 

3. Слабият никога не може да прости. Прошката е атрибут на силния.

4. Щастие е тогава, когато това, което мислиш, което казваш и това, което си, са в хармония.

5. Властта, основана на любов, е хиляда пъти по-ефективна и трайна от тази, произлизаща от страх от наказание.

6. Живей така, все едно ще умреш утре. Учи така, все едно ще живееш вечно.

7. Силата не произлиза от физическите възможности. Тя идва от несломимата воля.

8. Можеш да ме оковеш във вериги, да ме измъчваш, можеш дори да съсипеш тялото ми, но никога няма да можеш да плениш моето съзнание.

9. Ако нямах чувство за хумор, отдавна да съм се самоубил.

10. Бедността е най-лошата форма на насилие.

 

От него се учи всеки, който в един момент от живота си узрява до идеята, че пасивната съпротива е единственият начин да се окаже натиск върху властта. "Бащата на нацията", както го наричат, е легендарна личност, чиято дълга сянка оказва неимоверно влияние и до днес. Дребната му и винаги изтощена от постоянен глад фигура, безкрайните му походи, мощната воля и сила на духа се превръщат в синоним на всички угнетени и оскърбени. Ето най-интересните истории от живота на Ганди. 

Брак на 13 

Родителите му го оженват едва на 13 години за момиче по-голямо от него с една година, на име Кастурбай. Двамата имат четири деца, но Ганди до края на живота си остава травмиран от традицията на ранния брак и се бори за премахването й. Той и Кастурбай обаче имат хармоничен брак. Дори след като Ганди се обрича на пълно полово въздържание, Кастурбай остава до него и го следва до края на живота му, продължавайки делото му. Бракът им продължава повече от 60 години. 

ганди

Обучение в Лондон

Ганди искал да стане лекар, но в семейството му - баща му е силна властова фигура - настоявали той да се насочи към някоя професия, която да му гарантира кариера. Затова и като младеж той заминава в Лондон, за да учи право. Законите обаче далеч не са достатъчно интересни на младежа - той предпочита да отдава времето си за това да чете философия, религия. Тогава започва и голямото му увлечение, което ще оплоди и зададе идеите му - толстоизма. От Толстой Ганди възприема идеята за съпротива чрез ненасилие, която ще се превърне в негово мото и политически стил. 

Опитът в Южна Африка 

Добре известен е случаят, който отключил просветлението и желанието на Ганди да се изправя срещу несправедливостите. Той пътувал с влак в Южна Африка. В купето се качил бял мъж, който се възпротивил на обстоятелството, че трябва да споделя седалката с цветнокож. Служителите помолили Ганди да се премести, на което той отказал. Казали му, че ще го изхвърлят от влака, а Ганди повдигнал рамене и приел "присъдата". 

Този случай дава началото на политическата дейност на мъдреца там. Той основава през 1894 г. Наталски индийски конгрес и повежда на 13 ноември 1913 г. протестен марш към Трансваал, в следствие на което през 1914 г. се приема Закона за подпомагане на индийците. В Южна Африка Ганди развива своята концепция за ненасилствена съпротива, която той нарича „сатяграха“. Постепенно набира много последователи и за няколко години успява да извоюва по-големи права и уважение за индийската общност. 

Тъкането на дрехи

През 1915 година Ганди се завръща в Индия с концепция за съпротива. Той заживява свой собствен ашрам, който придобива легендарен стату. За да не му се налага да си купува дрехи, започва да тъче сам платове на чекрък - така както впрочем е правел и късния Толстой. Ганди призовава всички индийци да направят същото: за да не се налага да ги купуват и така да подпомагат британската икономика.

Първият му голям успех идва през 1918 година. Тогава в една от индийските области природни бедствия унищожават почти цялата реколта и настава масов глад. Британските колонизатори обаче не освобождават местното население от данъци. Ганди призовава индийците към  мирно несътрудничество: всички масово спират да плащат таксите, въпреки, че ги заплашва конфискация на земята. Тогава правителството се вижда в чудо и е принудено да промени условията за плащане на данъците при условия на глад.

Знаменития "Поход на солта"

През 1930 година Ганди организира историческо събитие, което се превръща в може би най-важната му кампания. Става дума за знаменитият солен поход в знак на протест срещу английския монопол в производството на сол. Участниците в похода изминали 385 км за 24 дни. Завършвили шествието си на брега на морето, а там от морската вода била добита символично шепа сол.

Ганди се опитва да обясни на правителството, колко страдания предизвиква данъка на индийския народ. Един работник е трябвало да работи в продължение на три дни, само за да е в състояние да изработи този данък. Реакцията на правителството е отрицателна. Това обаче не означава, че походът е неуспешен - той оказва страхотно влияние в Индия и създава онази култура на съпротива, която е голямата цел на Ганди. 

Половото въздържание: Спиш до гола жена и не правиш нищо

Целомъдрието на Ганди е особено известно. Знае, се че учителят лягал да спи гол до разсъблечени жени, за да закали духа и тялото си. Съветвал последователите си да правят същото. Ако желанието ставало нетърпимо, всеки от тях трябвало да си вземе студена вана, с която да охлади страстите. Обсесията му да тества волята си стигнали до там, че започнал да се къпе с жени.  

"Докато жената се къпе, аз си затварям очите. Не знам дори дали е гола или по долно бельо. Само по звука разбирам, че използва сапун", споделя той. Според злите езици обаче Ганди неведнъж престъпвал собствените си закони и се отдавал на плътски удоволствия. 

Тревожност и панически атаки 

Още в студентските си години Ганди страда от проблеми с тревожността, включително панически атаки. Първото му дело в заседалната зала е истински провал. Когато трябва да разпитва свидетели краката му омекват, зрението му се замъглява и Ганди избягва от залата. По-късно разбира, че правото няма как да се превърне в неговото истинско призвание. И слава богу. Един адвокат по-малко и един мъдрец повече. 

За да се справи с напрежението Ганди открил следния начин: той повтарял в ума си името на Рама. Тази мантра му помогнала да запази самообладение и в най-тежките моменти. 

Възпитанието на децата

Ганди смятал, че една от най-големите грешки, които пречели на човечеството да създаде едно истинско устойчиво общество, е възпитанието, което родителите дават на децата си. Според мъдрецът повечето бащи и майки ненужно разглезват децата си, възпитават ги в егоизъм, нарцисизъм, превръщат ги в обсебени от себе си същества, които по-късно много трудно могат да развият алтруизъм и чувство за истинска общност и солидарност с хората. Самият Ганди неведнъж казвал, че дължи много на семейството си, които още от малък го възпитали в толерантност и разбиране на другите. 

Гладните стачки

Никола Тесла: Ако омразата беше електричество, щяхме да осветим целия свят

Нека започнем с няколко интересни мисли и идеи: 1. Ако искате да откриете тайните на Вселената, мислете в термини, като енергия, често...

Гадни е пословично известен с онзи метод на съпротива, който в моменат изпробва Николай Колев-Босия. През целия си живот Махатна е правил 14 гладни стачки, които почти винаги прекъсвали тъкмо в онзи момент, в който всеки следващ час без храна можело да причини смърт. Самият Ганди не ядял месо, не пушел цигари, не приемал алкохол. Изкарал цели пет години единствено на плодове, зеленчуци и ядки, но това предизвикало определени здравословни проблеми, за това се наложило да върнев менюто си и други храни. 

"Обиколил" земята два пъти!

В продължение на 40 години Ганди ходел по 18 километра всеки ден. Изчислявано е, че е извървял през живота си около 80 000 километра, което е еквивалентът на това да обиколиш земята два пъти. 

През 1942 г. Ганди призовава за незабавната независимост на Индия и поради това е арестуван в Пуна. След две години е освободен по здравословни причини. Както в Южна Африка, така и в Индия, Ганди е арестуван многократно от британската колониална власт, като прекарва общо осем години в затвора.

Голямата победа 

Стайнбек: Всички велики неща са самотни

Нека започнем с няколко великолепни цитата.  1. Да бъдеш жив, означава да си пълен с белези 2. Разбрах от дълго проучване, че се...

Десетилетия тежка битка накрая водят до успех. На 3 юни 1947 г. британския министър-председател Клемънт Атли провъзгласява независимостта на Индия и нейното разделяне на две части: преобладаващо индиуистка Индия и преобладаващо мюсюлмански Пакистан. 

На 30 януари 1948 г. 79 годишния Ганди е застрелян от индуисткият националист Натурам Годсе. Атентатът е планиран десет дни по-рано от група от седем съмишленици. Самият Ганди е неколкократно предупреждаван, че може да бъде убит. Казва, че ако умре от вражески куршум, ще посрещне смъртта с усмивка. 

Интересни факти

* Говорил английски с ирландски акцент. Усвоил го от първия си учител, който бил ирландец. 

* През активната си 40 годишна борба Ганди написал около 10 милиона думи, или по 700 всеки ден. Оставил е близо 100 книги и буквално хиляди статии по всякакви социални въпроси. 

Джордан Питърсън, който взриви либерали, комунисти и обикновени тъпанари

Нека започнем с малко цитати: "Когато аристокрацията хване настинка, работническата класа умира от пневмония".  "За да си способ...

* Роден е в петък, умира в петък, а Индия получавава независимостта си в петък. 

* Така и не получава Нобеловата награда за мир. Номиниран е пет пъти - през 1937, 38, 39, 47. Щели са да му я дадат през 1948 г., но малко рано е убит. 

* 53 главни и 48 второстепенни пътища в Индия носят неговото име. 

* През 1930 г. става корица на "Тайм". 

* Въпреки, че цял живот се бори срещу британците, по случай 100 годишнината от рождението му британските пощи пускат марки с неговия лик. 

* В младите си години обича много футбола и основава три футболни отбора. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Ваня Джаферович: Никога няма да си простя, че не съм се учил да свиря

Ваня Щерева: Нетрайният ми интерес към нещата е едно от лошите ми качества

Актрисата Ивана Керанова: Изкуството е голямо, има място за всички

Петър Антонов: Всеки може да се роди с талант, но по-важно е моженето

Какви книги чете актрисата Вилислава Кирилова?

Николаос Цитиридис тръгва на турне с ново комедийно шоу

Петър Дочев: Много се радвам на тези артисти, които са расли на улицата

Радивое Андрич: По-скоро бих копал канали, отколкото да работя в офис

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com