5 мита за възстановяването на данъци след работа в чужбина

4584
5 мита за възстановяването на данъци след работа в чужбина
Снимка: iStock

Работещите в чужбина често стигат до дилемата дали да кандидатстват за възстановяване на данъци, а основната пречка да се разколебават често са неверни твърдения, които витаят в обществото ни. Заради тях много хора губят значителни суми всяка година – пари, които остават в страните, в които са работили. Според експертите от RT Tax – една от водещите фирми за възстановяване на данъци от чужбина, около 45% от българите, работещи в чужбина, не са поискали възстановяване на данъците, които са платили там.

С цел да намалим този висок процент, развенчаваме основните митове, свързани с данъците:

МИТ 1: Възстановяването на данъци, платени в друга държава, ви пречи да работите законно там, да получавате пенсия, обезщетения и други социални облаги.

Истината: Разрешението за работа, ползването на обезщетения, пенсии, детски надбавки, няма нищо общо с възстановяването на данъци.

Плащат се два основни вида данъци – върху дохода и социални. Възстановяват се само надвнесени данъци върху дохода! Всички социални гаранции, които ползвате в чужбина, остават непокътнати. Разрешението за работа пък няма нищо общо с данъчната система. Бъдете спокойни – можете да си върнете парите, без да загубите нищо.

МИТ 2: Ако възстановявате данъци от друга държава, ще плащате по-високи данъци в България.

Истината: Щом плащате данъците си в чужбина, не дължите данъци в България.

Страната ни има споразумение за избягване на двойното данъчно облагане с повече от 70 държави. Това значи, че ако работите в Англия, Германия, Холандия или друга страна, с която България има сключен договор и плащате данъци там, то не дължите нищо на данъчните в собствената си страна.

МИТ 3: Размерът на възстановените данъци е толкова малък, че не си заслужава усилията

 

Истината: възстановяваните суми са средно около 804 евро на човек, според опита на RT Tax

Как да си възстановим пари след работа в чужбина?

Знаете ли, че ако сте работили в чужбина през последните 5 години, можете да кандидатствате за възстановяване на надвнесени данъци за т...

Могат да ви бъдат възстановени дори всички данъци, ако доходите ви са под облагаемия минимум за съответната страна. Колко точно ще получите – 80%, 45%, 20% или 0%  - може да проверите с калкулатора на RT Tax.

МИТ 4: Възстановяването на данъци се тълкува като укриване на данъци, защото се приема, че така човек не плаща никъде.

Истина: възстановяването на данъци няма нищо общо с укриването на данъци и няма държава, в която да се тълкува по този начин

Може да ви бъдат върнати само надвнесени данъци върху дохода. Ако получите 100% от данъка, който сте внесли в съответната страна, това значи, че доходът ви е бил под облагаемия минимум. И в този случай също никой няма да помисли, че укривате данъци.

МИТ 5: Трябва да работите в чужбина няколко години, за да поискате възстановяване на данъците си.

Как да осребря чек от САЩ бързо?

Много хора се сблъскват с този проблем – получават чек в щатски долари и се чудят къде и как да го осребрят. В САЩ плащането с че...

Истина: ако сте работили поне 2 седмици и сте платили данъци, надплатеното може да ви бъде възстановено

 

Важно е обаче да знаете, че може да се опитате да възстановите данъците си от последните 4 до 5 години. При положение, че е напълно законно, работили сте и честно сте платили всичко на държавата, защо да не поискате надвнесените суми обратно?

Специалистите съветват всички работещи и работили в чужбина българи да потърсят полагащите им се суми – да кандидатсват сами или да си спестят бюрократичните процедури и да поверят задачата на професионалисти. Първоначалните консултации с RT Tax са напълно безплатни – с бърза регистрация онлайн можете да разберете дали вие или вашите близки, отговаряте на условията за получаване на обезщетения за надвнесени данъци или получаване на детски надбавки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com