Цената на златото може да достигне рекордни висини през тази година, прогнозират анализатори

13851
Цената на златото може да достигне рекордни висини през тази година, прогнозират анализатори
Снимка: iStock

Цената на златото се очаква да нарасне до рекордни нива над 2 000 долара за тройунция през тази година, макар и с малки сътресения, на фона на забавяне в темпа на повишаване на лихвите в САЩ и евентуалното прекратяване на процеса по затягане на паричната политика, смятат анализатори, цитирани от Reuters.

Спот цената на благородния метал надхвърли ниво от 1 900 долара за тройунция, нараствайки с около 18% спрямо началото на ноември, тъй като инфлационният натиск в САЩ намалява, провокирайки пазарите да очакват смекчаване на агресивната парична политика на Федералния резерв.

Какво да очакваме от цената на златото през 2023 година?

Цената на златото може да нарасне значително през следващата 2023 година, достигайки до ниво от 4000 долара за тройунция на фона на вди...

През миналата година цената на златото бе подтисната заради бързото повишаване на лихвените проценти, падайки до дъно от 1 613.40 долара през септември, докато върхът бе през март – цена от 2 069.89 долара, която бе близо до рекордния пик от 2020 година.

Високите лихви вдигнаха доходността по облигациите, правейки златото, което не изплаща доходност, по-малко търсено от финансовите инвеститори, като същевременно изтласкаха щатския долар до най-силната му позиция от 20 години, което от своя страна превърна златото, търгувано в долари, по-неизгодна покупка за много купувачи.

Пониженията при щатския долар и доходността по облигациите „ще се превърне в макро попътен вятър за жълтия метал, тласкайки златото над $2000/унция през следващите месеци”, смята анализатор от Bank of America.

С по-малък натиск от долара и облигациите, инвеститорите навярно ще се насочат към златни кюлчета в опит да хеджират срещу инфлацията и икономическите сътресения, казва анализаторът Нитеш Шах от WisdomTree, добавяйки, че цената може лесно да премине границата от 2 100 долара за до края на годината.

Златото традиционно се разглежда като актив убежище, подходящ за съхранение на стойност.

Централните банки купиха рекордно количество злато

Централните банки купиха рекордните 399 тона злато на стойност около 20 млрд. долара през третото тримесечие на тази година, провокирай...

„Рискът централните банки да прекалят и да тласнат икономиките си към рецесия е голям.”, казва Шах.

Спекуланти, които през ноември залагаха, че цените на златото ще спаднат, имат натрупана нетна дълга позиция във фючърсите на COMEX (най-големият пазар за фючърси и опции върху цените на металите) от 8.3 милиона унции злато на стойност 16 млрд. долара, което спомага за покачване на цените.

Анализатори очакват централните банки да продължат да увеличават златните си резерви, след като купиха повече злато през първите 9 месеца на 2022 година от всяка една година през последния половин век, според данните на Световния съвет по златото.

Търсенето на дребно на златни кюлчета и монети би следвало също да остане силно, подкрепено от възстановяващия се икономически растеж в Китай, най-големият потребителски пазар, посочват анализатори от ANZ.

От друга страна златото достигна прекалено далеч твърде бързо, което означава, че може да има корекция, според анализатори.

Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

Времената би трябвало да са перфектни за инвестиция в злато. Традиционно благородният метал поскъпва когато инфлацията е висока, тъй ка...

„Ако цените паднат от настоящите нива до диапазона 1 870 – 1900 долара за унция, очакваме (възходящата) тенденция да се обърне”, посочват от банката, добавяйки, че ако златото падне под 1800 долара, понижението може да достигне до 1 730 долара.

Още: Какво е инвестиционно злато?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com