Държавата изтегли нов дълг за близо 150 млн. лева

1340
Държавата изтегли нов дълг за близо 150 млн. лева
Снимка: iStock

Министерство на финансите набра нов дълг в размер на 149.95 млн. лева чрез аукцион на вътрешния пазар, проведен вчера, съобщават от финансовото ведомство.

Министерство на финансите пусна в обращение нова емисия държавни ценни книжа с оригинален матуритет от 5.5-години, деноминиран в лева и с лихвен процент от 3.20%.

Изтеглихме дълг за 200 млн. лева, следващата седмица започва с нов аукцион

Министерство на финансите пласира държавни цени книжа за 200 млн. лева на вътрешния пазар, съобщават от финансово ведомство. Паралелно ...

На проведения аукцион бяха пласирани ДЦК за 149.95 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 4.13 %, пише в съобщението.

Общият размер на подадените поръчки достигна 203.85 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.02. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 223 базисни точки.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките с 81.3 %, следвани от пенсионни фондове – 9.3 %, застрахователни дружества – 6.7 %, гаранционните фондове – 2.0 % и инвестиционни посредници – 0.7 %

В обявлението на аукциона от миналата седмица бе записано, че страната ни ще предложи ДЦК с номинална стойност 200 млн. лева, но със забележката, че „финансовото министерство си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.”

Държавата пласира дълг за 2.25 млрд. евро на международните пазари

България официално излезе на международните дългови пазари. На 15.09.2022 година, Министерството на финансите пласира на международните...

Това бе втори аукцион за набиране на дълг на вътрешния пазар през месец септември, след като на 19-ти бе проведен търг, на който бяха пласирани ДЦК за 200 млн. лева. През тази година аукционите за пласиране на ДЦК на вътрешния пазар вече станаха седем, като един от тях приключи без записани поръчки.

Паралелно с това на 15 септември България излезе на международните пазари, като набра финансиране в размер на 2.25 млрд. евро.

Така през тази година новият дълг на вътрешния пазар набъбна до 2.149 млрд. лева, докато пласираните ДЦК на външните пазари възлизат на горепосочените 2.25 млрд. евро.

През предстоящия месец октомври се предвижда провеждането на още четири аукциона за набиране на дълг на вътрешния пазар, става ясно от емисионни якалендар на Министерство на финансите. Очакванията са държавата да предложи ДЦК за 750 млн. лева в рамките на четирите търга, планирани за октомври. Трябва да се отбележи, че емисионният календар подлежи на актуализация.

Обявиха колко дълг ще пласира държавата до края на годината

Нов дълг за 200 млн. лева ще пласира държавата на аукцион, насрочен за началото на следващата седмица, става ясно от съобщение на сайта...

Таванът по новия дълг през тази година възлиза на 10.3 млрд. лева, след като бе увеличен с актуализацията на бюджета от средата на тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

36 млрд. лева достигна дългът на подсектор Централно управление към края на октомври

Очакват дефицит по бюджета от над 600 млн. лева към края на ноември

Печалбата на банките нарасна с 500 млн. лева за година

Директорът на ББР: Заради лоши кредити банката ще загуби 300 млн. лв.

Брутният външен дълг нарасна до близо 44 млрд. евро към края на септември

Увеличава се делът на необслужваните кредити у нас

НАП: Няма срок за подаване на заявления за дерегистрация по ДДС след вдигането на прага

БНБ определи осем банки за други системно значими институции

Лихвите по депозитите започнаха да нарастват

Регулаторите по света насочват фокуса към платформите за криптовалути през 2023 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси