Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев закрива института за анализи на Асен Василев, еврофондовете пак минават към МС

23 юни 2024, 19:45 часа • 3902 прочитания

Служебното правителство на Димитър Главчев се готви да закрие Института за анализи и прогнози към Министерството на финансите (МФ). Той беше създаден от бившия финансов министър Асен Василев преди по-малко от година.

Причината за появата на института бе установената липса в системата на МФ на изградена специализирана административна структура, която да изпълнява функции на единен център за изготвяне на стратегически микро- и макроикономически анализи по различни тематични направления, както и за разработване на прогнози, математически и статистически модели с приложна и практическа насоченост.

Настоящото ръководство на ведомството обаче е на мнение, че всичко това само усложнява процедурите и че мястото на аналитичните специалисти е в рамките на съществуващите дирекции на МФ.

Още: ЕКОФИН обсъди бъдещия заем за Украйна с приходите от руски активи

Още една промяна

Служебното правителство ще нанесе промени и при Централното координационно звено за еврофондовете, което се връща обратно под шапката на Министерски съвет, съобщи в. "Сега". При Асен Василев звеното бе преместено от МС към МФ.

Снимка: БГНЕС

Според служебното правителство мястото на това звено е в МС, защото то координира изпълнението на всички програми с европейско финансиране и работи с много министерства. Звеното координира и контролните органи по еврофондовете, част от които са към МФ. С тези аргументи звеното минава обратно към МС с 53 щатни бройки.

Какво се променя със закриването на института за анализи?

Изданието припомня, че покрай създаването на Института за анализи и прогнози преди година Василев се е опитал да закрие ключова дирекция в МФ - “Съдебна защита”. Дирекцията отговаря за международните арбитражни дела. В крайна сметка закриването отпадна.

Сега и самият институт се закрива, а общо 22 щатни бройки се разпределят по съществуващи дирекции - 11 отиват за нов отдел “Макроикономически анализи и прогнози” към дирекция “Европейски въпроси и политики”, 7 щатни бройки преминават към дирекция “Бюджет”, а 4 - към “Данъчна политика”. Договорите на работещите ще бъдат преуредени по нов ред.

Още: ПП-ДБ няма да правят компромиси: ГЕРБ да си осигурят мнозинство и ред в хаоса (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес