Как силният долар се превърна в проблем за развитите икономики?

4195
Как силният долар се превърна в проблем за развитите икономики?
Снимка: iStock

Поскъпването на долара винаги е оказвало негативно влияние на нововъзникващите пазари. Сега обаче ударът се понася по същия начин и от развитите страни.

Заради затягането на паричната политика на Фед, повишаващата се стойност на зелените пари обезценява другите валути. Това пък оскъпява вносните стоки в страните, които не използват долара, ограничава финансовите им условия и подхранва допълнително инфлацията в тях.

Как Китай се бори срещу силния долар?

След като САЩ затегна паричната си политика, а енергийната криза в Европа се задълбочи, стойността на долара нарасна, а другите валути ...

Действията на Фед оказват натиск върху другите централни банки да повишат лихвените си проценти. Способността на последните да влияят на цената на долара е ограничена, което означава, че шансовете за краткосрочно облекчение на проблема с обезценяващите се валути са малки, предава Bloomberg.

За пръв път обаче ръстът на долара влияе повече върху валутите на развитите страни, отколкото на тези на нововъзникващите пазари.

Търговско-претегленият доларов индекс на Фед спрямо развитите икономики се е повишил с 10% през тази година, като това е най-високото му ниво от 2002 година. Спрямо нововъзникващите пазари обаче ръстът е 3.7% и остава доста под рекордните стойности по време на пандемията през 2020 година.

Макар и част от най-зле представящите се валути в света тази година да са на развиващи се страни като Шри Ланка, валутите на богати на суровини страни, като бразилския реал и руската рубла, спомагат за гореспоменатия слаб ръст спрямо нововъзникващите пазари.

Що се касае до развитите икономики, ЕЦБ обмисля рекордно увеличение от 75 базисни пункта, на фона на рекордна инфлация и губещо стойността си евро. Банката на Канада се очаква да предприеме същото увеличение, а Централната банка на Австралия отново вдигна лихвите през август с половин процентен пункт.

Силният долар забавя растежа на световната търговия

На фона на ръста на цените на суровините, който е все по-осезаем от началото на войната в Украйна, силният долар допълнително забавя ра...

Във Великобритания пък се очаква Банката на Англия също да затегне паричната си политика на 15 септември, след като паундът е напът да отбележи най-ниската си стойност от 1985 г. насам.

Йената удари 25-годишно дъно, а Японската централна банка се стреми към поддържане на паричните стимули, за да подкрепи икономиката на страната.

Тъй като Фед не изключва бъдещи повишения, облекчение за другите валути може да се очаква едва след овладяването на ръста на потребителските цени в САЩ.

Нововъзникващи пазари 

От обявеното отпреди около година затягане на паричната политика на Фед насам, валутите на развитите пазари се изправят пред също толкова предизвикателства, колкото и тези на развиващите се страни.

Съществува и друг проблем, увеличенията на лихвените проценти от страна на различни централни банки може да не облекчат спада на местите валути, тъй като техните икономики не са с мащаба на икономиката на САЩ.

Защо силният долар се превръща в проблем за света?

Силният долар е изключително добра новина за американския турист, който посещава Европа, но лоша за всички страни по света. Зелените п...

Въпреки това много нововъзникващи пазари успяват да се справят по-добре с повишенията на лихвите от страна на Фед, спрямо предишни подобни случаи. Причината е, че въпреки инфлацията, тези страни са подпомагани от по-големите си валутни резерви и изпреварващите действията на Фед повишения, предприети от местните централни банки.

Някои от тях, като Чили и Индия, също се намесиха, за да подкрепят своите валути - нещо, което е политически по-трудно за развитите икономики.

Една от възможностите за облекчение на спада на различните от долара валути е забавянето на икономиката на САЩ, което стандартно води до отслабване на зелените пари.

С колко ще бъдат повишени лихвите от страна на Фед, ще стане ясно на срещата на 20-21 септември. Решението ще бъде повлияно от данните за ръста на потребителските цени в страната, които трябва да бъдат публикувани на 13 септември.

Засега Фед заявява, че ще се придържа към по-строга политика за известно време, за да противодейства на инфлацията.

Доларът удари 20-годишен връх заради намеренията на Фед

Щатският долар удари 20-годишен връх спрямо основните световни валути в понеделник, след като председателят на Фед Джером Пауъл заяви п...

Проблемът на растящия долар обаче остава на дневен ред за развитите икономики, казва Мансур Мохи-удин, главен икономист в Bank of Singapore „Така че централните банки най-вероятно ще продължат да повишават лихвените проценти през тази година“, дори при забавяне на икономическия растеж, заключава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com