Пласираха успешно нов дълг за 500 млн. лева

2881
Пласираха успешно нов дълг за 500 млн. лева
Снимка: iStock

Министерство на финансите пласира нов дълг на вътрешните пазари за 500 млн. лева, седмица след като проведе аукцион, на който подадените поръчки не успяха да покрият предложеното количество държавни ценни книжа.

На аукцион, проведен днес, Министерство на финансите преотвори емисия 3.5-годишни държавни ценни книжа с падеж 17.05.2025 година. Пласирани бяха успешно ДЦК за 500 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглената годишна доходност в размер на 0.88%, съобщават от пресцентъра на финансовото министерство.

Министерство на финансите отхвърли всички поръчки на последния аукцион за нов дълг

Министерство на финансите отхвърли всички допуснати поръчки на последния аукцион за пласиране на нов държавен дълг, съобщават от пресце...

Общият размер на подадените поръчки достигна 752.35 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1.50.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 65 базисни точки, като на предходния аукцион за същата емисия, проведен през месец март 2022 г., спредът към германските федерални облигации беше в размер на 81 базисни точки, пише в съобщението.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха пенсионни фондове с 56.2 %, следвани от банките – 33.58 %, гаранционни фондове – 5.0 %, застрахователните дружества – 1.1 %, инвестиционни посредници – 0.12%, и други инвеститори – 4.0 %.

На 14 март тази година Министерство на финансите пласира ДЦК за 500 млн. лева от същата 3.5-годишна емисия, като среднопретеглената доходност бе в размер на 0.55% при коефициент на покритие от 1.93.

Министерство на финансите погаси външен дълг за 2.5 млрд. лева

Министерството на финансите погаси седемгодишна емисия еврооблигации с падеж 26.03.2022 година, съобщават от пресцентъра на финансовото...

Заедно с днешния аукцион, проведените търгове за набиране на нов дълг на вътрешните пазари станаха общо четири от началото на годината. В три от случаите финансовото министерство записа поръчките.

Това обаче не се случи на аукциона, проведен през миналата седмица, на който бяха предложени 10.5-годишни ДЦК, отново за 500 млн. лева. Допуснатите поръчки на неуспешния аукцион достигнаха съвкупна номинална стойност от 452 450 000 лева, което представляваше коефициент на покритие от 0.90. В резултат на това Министерство на финансите избра да не записа поръчките.

След днешния аукцион за продажба на ДЦК, новият държавен дълг, набран от началото на тази година, достигна 1.5 млрд. лева. В края на март тази година, Министерство на финансите погаси емисия еврооблигации, изплащайки 2.5 млрд. лева.

Според Закона за държавния бюджет, новият държавен дълг през тази година не бива да надхвърля 7.3 млрд. лева. При евентуална актуализация на бюджета, заложеният таван може да претърпи изменение.

Изтеглихме нов държавен дълг за 500 млн. лева при близо три пъти по-висока доходност

Правителството изтегли нов държавен дълг в размер на 500 млн. лева на аукцион, проведен в понеделник, като постигнатата доходност е осе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси