Спирането на газа от Русия запрати еврото до 20-годишно дъно

3625
Спирането на газа от Русия запрати еврото до 20-годишно дъно
Снимка: iStock

Еврото достигна ново 20-годишно дъно спрямо долара, а европейските акции паднаха, след като Русия отложи пускането на „Северен поток 1“ за неопределено време.

Европейските нации, начело с Германия, обявиха предприемането на мерки през уикенда за справяне с енергийната криза, след като „Газпром“ спря доставките на газ за Европа на 31-ви август и не възобнови газоподаването по план, предава Bloomberg.

Губи ли швейцарският франк статута си на сигурна инвестиция?

Швейцарската национална банка разполага с нещо, от което повечето централни банки се нуждаят в момента в борбата с инфлацията, а именно...

Единната валута падна до 98.80 долара тази сутрин. Това е най-ниската ѝ стойност от 2002 г. насам. Фючърсите на Euro Stoxx 50 пък паднаха с 3.3%.

„Пълното въздействие от спирането на доставките на газ от Русия за Европа тепърва предстои“, казва Родриго Катрил от National Australia Bank. „Липсата на газ означава липса на икономически растеж и затягане на политиката на ЕЦБ“.

Енергийната криза се задълбочава от началото на войната в Украйна. Цените на суровините се повишиха на фона на обтегнатите отношения между Кремъл и Европа. Това е важен фактор, който тласна еврото да достигне паритет с долара през юли за първи път от две десетилетия.

Настоящето прекъсване на енергийните доставки преди зимата заплашва да натовари допълнително икономиката на Европа в момент, когато инфлацията оказва натиск върху ЕЦБ да затегне паричната си политика.

Акциите на Газпром скочиха с 30% след рекордна печалба и планове за изплащане на дивидент

Акциите на руския газов гигант „Газпром“ скочиха с 31% в ранната търговия в Москва в сряда, след като компанията отчете рек...

Очакванията са ЕЦБ да повиши лихвите със 75 базисни пункта в четвъртък. Гуверньорът Кристин Лагард пък се изправя пред двойния проблем на високата инфлация и очакваната рецесия.

Германия обяви в неделя, че ще похарчи 65 млрд. евро за третия си пакет от държавна помощ, предназначен да предпази потребителите и бизнеса от въздействието на растящата инфлация. Правителството на Финландия пък договори извънреден помощен пакет в размер на 10 млрд. долара в подкрепа на компаниите, които търгуват на волатилните енергийни пазари. Швеция съобщи в събота, че ще предостави на компаниите за комунални услуги 23 млрд. долара в стремежа си да предотврати по-широка финансова криза.

Анализаторите на Goldman Sachs Group прогнозират, че еврото ще падне до 0.97 долара през следващите три месеца, спрямо предишните прогнози от 0.99 долара. Те също добавят, че еврото ще остане под паритета спрямо долара в следващите шест месеца. Предишните прогнози бяха за възстановяване до 1.02 долара. Към момента на подготвяне на материала еврото се търгува за 0.9911 долара, сочат данните на MarketWatch.

„Въпреки че еврозоната напредва в запълването на газовите си хранилища, това бива постигано на цената на значително намаляване на търсенето чрез свиване на производството и не елиминира напълно риска от сериозни проблеми през зимата“, добавят от Goldman Sachs Group.

Русия отново спря газа по "Северен поток"

Русия спря газоподаването за Европа в сряда. С това федерацията нагнети икономическата битка между Москва и Брюксел и засили възможност...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com