Вдигат и двата тавана на държавния дълг

5402
Вдигат и двата тавана на държавния дълг
Снимка: БГНЕС

И двата тавана за максималния размер на държавния дълг за настоящата 2022 година ще бъдат увеличени, предвижда проектът за новия бюджет на страната за тази година, публикуван на сайта на Министерство на финансите.

Според проектозакона, максималният размер на новия дълг, който може да изтегли България през настоящата година ще бъде увеличен до 7.3 млрд. лева. Това представлява увеличение от 62% или 2.8 млрд. лева спрямо прага, заложен в бюджета за 2021 година. За сравнение, максималният размер за миналата година бе фиксиран на 4.5 млрд. лева.

Какво ще стане, ако настъпи 2022 година, а България няма държавен бюджет?

България все още няма внесен проект за държавен бюджет за следващата 2022 година. Основна причина за това бяха поредицата от парламента...

Бюджетът за тази година предвижда увеличение и на втория таван за размера на държавния дълг. Според проектозакона, максималният размер на държавния дълг към края на 2022 година не трябва да надвишава сумата от 35.5 млрд. лева. Това е увеличение от 11.2% или 3.6 млрд. лева спрямо максималното равнище, заложено в бюджета за миналата година. За сравнение, според актуализирания бюджет за 2021 година, максималният размер на държавния дълг към края на годината не трябва да е над 31.9 млрд. лева.

През миналата година държавата беше особено активна на пазара на държавни ценни книжа, като в рамките на 10 успешни аукциона набра нов държавен дълг за 3.8 млрд. лева. Цели 8 от аукционите бяха организирани след месец септември, като изтегленият нов дълг чрез тях достигна 3 млрд. лева.

Най-ниска доходност бе постигната по емисия 5-годишни ДЦК за 200 млн. лева, пласирана в края на месец февруари (-0.17%), докато най-висока лихва бе отчетена при емисия 10.5-годишни ДЦК за 500 млн. лева, реализирана през октомври (+0.53%), сочи данните на Министерство на финансите.

Към края на месец ноември миналата година, размерът на държавния дълг възлиза на 32.52 млрд. лева, сочат последните налични данни на финансовото министерство. В структурата на дълга, вътрешните задължения заемат дял от 27.3 %, а външните от 72.7 %. Дългът спрямо брутният вътрешен продукт на страната достига 25.3% към края на единадесетия месец на миналата година.

Бюджетът за тази година ще бъде актуализиран през лятото, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев по време на представянето на документа през миналата седмица.

Държавата изтегли дълг за нови 500 млн. лева ден след балотажа за президент

Държавата изтегли нов дълг в размер на 500 млн. лева ден след балотажа за президент. Това бе петият пореден аукцион за набиране на дълг...

„В проектозакона за бюджета за 2022 г. са заложени политики, които могат да бъдат остойностени в момента, и които са ключови за съответните министерства. Както е предвидено в коалиционното споразумение, ще има актуализацията на бюджета през лятото, в която ще бъдат представени всички политики на управлението и тяхното финансиране“, каза Асен Василев.

Заложеният максимален размер на новия дълг от 7.3 млрд. лева е по-нисък спрямо идеята на последния служебен кабинет да предвиди таван от "около 10 млрд. лева" за новия държавен дълг. Така или иначе, тези параметри могат да бъдат променени между първо и второ четене при гласуването на бюджета или при евентуалната му актуализация през лятото. 

Според актуализираната средносрочна бюджетна прогноза на Министерство на финансите за периода 2022-2024 година се очаква държавният дълг да нараства допълнително.

Въз основа на допусканията и прогнозното нетно дългово финансиране се очаква в края на периода държавният дълг да достигне ниво от 47.1 млрд. лева, а съотношението на държавния дълг спрямо БВП до 29.3%. Предвижда се плавно удължаване на средния остатъчен матуритет на дълга, както и увеличение на дела на вътрешния държавен дълг в структурата на дълга (от 20.5% в края на 2020 г. на 34.6% в края на 2024 година, пише в документа.

Още: Максимален осигурителен враг пред портата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com