"Етъра" посрещна 13-милионния си посетител‏

7840
"Етъра" посрещна 13-милионния си посетител‏

Снежана Неделчева, българка от Разград, която живее и работи в Дания, стана 13-милионния посетител в АЕК "Етър". Днес около 11:00 часа тя прекрачи официалния вход на музея и за своя изненада стана център на медийно внимание.

Екипът на комплекса посрещна Снежана по стара българска традиция с хляб и сол, след което тя получи подаръци - сувенири, изработени ръчно от майстори в Етъра.

Балкански фолклорен сватбен фестивал в Етъра

Балкански фолклорен фестивал „Сватбата – единство и многообразие” ще реализира АЕК „Етър” в рамките на ...

Директорът на музей доц. д-р Светла Димитрова сама попълни и връчи официалното удостоверение.

"Подбрали сте перфектното място за туризъм. Етъра се усеща с всички сетива. Очите виждат пъстротата на чергите, цветните лехи на фона на калдъръма, зеленината и прекрасните къщи. Ушите чуват ромона на реката и звъна на камбаната. Ръцете докосват мекотата на кожите, хладината на бакърите, а с устата си ще усетите вкуса на симита, сечената мента и приготвеното на жар кафе".

Снежана Неделчева сподели, че се връща в България два пъти в годината - през лятото и зимата, но родината много й липсва.

13-милионният посетител се разписа в почетната книга, където свои послания са оставили личности с принос и влияние в обществения живот, между които Президента Петър Стоянов и Негово Величество Симеон Втори. За Снежана Неделчева АЕК "Етър" е: "Завърнат спомен след 20 години. Добри спомени и усещания".

Туристи от 97 държави са посетили Етъра през 2014 г.

През 2014 г. Архитектурно-етнографски комплекс „Етър" е бил посетен от 155 153 туристи, от които 130 593 българи и 24 560 чужденц...

Няколко минути след приключване на официалното посрещане на 13-милионния посетител през един от входовете на АЕК "Етър" влезе 13 000 001 - младо семейство от Добрич - бебето Белослава, малката Елисавета, майката Нина Иванова и бащата Атанас Атанасов.

Младите хора посещават АЕК "Етър" за втори път. Те смятат, че в България има кътчета, които си заслужава да бъдат видени, а места като етнографския музей край Габрово са пазители на родните традиции и българските корени.

В допълнение към тези събития на 4 и 5 юли ще се проведе 13-ят Национален пчеларски събор.

„За първи път този събор ще бъде проведен на територията на комплекса. Той е посветен на Св. Прокопий, който е покровител на пчеларите. На изложението ще направим конкурс за най-вкусен мед, което е традиция всяка година. На 18 юли от 11:30 часа на чаршията ще има възстановка на летен обичай, който също ще бъде изненада”, съобщи Мария Ковачева.

Възстановки на народни обичаи, конкурси и изложби в "Етъра" през 2015 г.

Богат културен календар са предвидили през 2015 година от Архитектурно етнографски комплекс „Етър” в Габрово. Това заяви Бл...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com