Конкурент на кмета от изборите в Трявна му обжалва поръчка в КЗК – не с фирма, а лично

9879
Конкурент на кмета от изборите в Трявна му обжалва поръчка в КЗК – не с фирма, а лично
Снимка: МК "Промяна".

Жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу обществена поръчка, обявена от кмета на Трявна Дончо Захариев, е подал неговият конкурент в местните избори Людмил Бучев. В момента той е общински съветник, ръководител на групата Местна коалиция „Промяна“.

Обжалвал е пред КЗК поръчката за реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Етнографски комплекс за занаяти, обявена на 6 юни тази година. Тя е на стойност 818 233 лв. без ДДС.

Въпреки, че има три фирми, част от дейността на които е строителство, Бучев е подал жалбата си в качеството на физическо, не на юридическо лице.

Оплакването е подадено три дни след като Бучев и негови колеги от местния парламент направиха протест пред сградата на стария завод „Трема“, който предстои да бъде превърнат в етнографски комплекс.

„Многократно със способите, които ни дава Законът за местно управление и местната администрация, сме опитвали да изясним ситуацията с този проект. И тъй като въпреки, че сме общински съветници, това досега не успя да се случи, обсъдихме нещата и решихме да направим следното нещо. Официално заявяваме, че това, което се прави от общинското ръководство, освен че е нередно и се прави потайно, според нас е лъжа“, заявява във видеообръщение Бучев преди да излязат с колегите си на протест.

„Кметът казва, че Общинският съвет е решил да се строи там. Няма такова нещо. Обществото не е решило такова нещо. Имаше едно публично обсъждане, където ни се представи проектът, нищо друго. Ние сме против този начин на решаване на важни неща в нашия град. Борбата ни беше и преди 4 г. с предходното ръководство на общината, което също ни поставяше пред свършен факт, но тогава Общинският съвет вземаше решения. Беше много послушен Общинският съвет тогава. Вземаха решения и нещата ги правеха без да ни питат“, отбелязва колегата му Михнев.

Средствата на стойност 1 000 000 лв. за неговата реконструкция и преустройство са одобрени от правителството с постановление от 20 декември миналата година. А справка в бюджета на Трявна сочи, че сумата е одобрена от местния парламент като част от капиталовата програма за настоящата година. Вписан е като преходен обект от миналата година, тъй като средствата са получени в края на 2017-та и не са усвоени.

По време на протеста с лозунг: „Спрете това безумие, дами и господа управляващи Трявна!“ Бучев заявил, че проектът „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в етнографски комплекс за занаяти“ е порочен.

Пред журналисти той обяснил, че проектът всъщност е на стойност 1,6 млн. лв., но тъй като надвишава отпуснатите от държавата пари, е бил преработен.

После в профила на МК „Промяна“ Бучев е написал: „Очаквахме на протеста да дойдат официално поканените от нас областен управител Невена Петкова и заместник областен управител Мария Пенева. Както и кмета на общината Дончо Захариев да дойде, за да дискутираме с хората на място пред сградата на „Стария завод”. Нищо от това не се случи“.

Преди да подаде жалба в КЗК Бучев сигнализирал областния управител на Габрово „за непрозрачното усвояване на средства от община Трявна“, но реакция от нея нямало.

„Ситуацията не само, че не се осветли, а се задълбочи в абсолютно непрозначна схема, в която не знаем кой участва и срещу какво“, е заявил още Бучев.

Според него и колегите му този комплекс щял сериозно да удари по старинната улица и търговците в Трявна.

Справка в документацията на поръчката сочи, че в сградата ще се направят 10 ателиета-магазини.

Сградата се състои от три тела, свързани с общи стени. Средното е по-високо, а двете странични са по-ниски и едноетажни, като само част от северното тяло е двуетажно.

Трявна е първият град от Източна Европа член на Европейската туристическа мрежа

Трявна стана първият град в Източна Европа, приет за член на Европейската туристическа мрежа. Градът представлява област Габрово в Ев...

Две от частите й са компрометирани и се предвижда да се съборят. На тяхно място във вид на пристройка в същата площ ще се изградят едноетажни постройки с нова конструкция и нови стени.

Основният замисъл е да се разположат помещенията на първия етаж около централно разположения коридор, наподобяващ възрожденска улица – чаршия.

Помещенията в сградата ще се използват за търговия и занаяти, като се предвижда и заведение за бързо обслужване със собствена пекарна.

В западната част на сградата ще се изгради детски кът.

Предвидено е вътрешното оформление на пространството в централното тяло на сградата да е с възрожденска тип архитектура. А чрез интерпретация на архитектурния стил на различни видове възрожденски жилищни сгради при изграждане на челното оформление откъм бъдещия атриум се цели наподобяване на „възрожденска“ улица.

Автор на проекта за етнографския комплекс е софийската фирма „Дакарх“ ЕООД, изпълнен по договор за 11 000 лева.

Родители излизат на протест в Трявна и Габрово

Протест на родителите ще се проведе в Трявна и Габрово. Събитието е насрочено за 10 декември от 11:00 часа пред административните сград...



Как се сдобива община Трявна със сградата?

В соцвремето тя е била Завод за механична обработка на корпусите на боеприпасите и завод за снарядяване на бойните припаси „Трема“. По-рано се е казвал „Иван Йонков“, намира се в кв. „Светушка“ на Трявна.

На 11 септември 2015 г. екскметът на Трявна Драгомир Николов е финализирал сделката по придобиване на собствеността върху този имот след продължили близо 8 години процедури.

(Тук да се сложи снимка 6 – Бившият завод Трема-отвътре)

С Нотариален акт от 2007 г. Община Трявна купува от “Трема”АД / в несъстоятелност/ 13 106/14 356 ид. части от Поземлен имот с площ от 14 356 кв.м , заедно с построените в имота сгради.

След решение на Общински съвет Трявна през 2009 г. е извършена доброволна делба със съсобствениците в имота.

В духа на Възраждането и занаятите - Трявна, Габрово, Дряново и Севлиево

Във второто си издание тази седмица петъчната рубрика на „Българският пътеводител“ в Actualno.com остава на възрожденска въ...

С решения от 2010 и 2011 съдът признава собственост върху имота - 3180/14 356кв.м ид.части от ПИ 1157 в кв.61 на физически лица.

Многократно проблемът с прекратяване на собствеността е разглеждан от ОбС - Трявна и са провеждани преговори с лицата за придобиване на техните идеални части от имота.

В изпълнение на решение от 26.03.2015 г. на Общински съвет Трявна и след приключване на процедурите по промяна на кадастралната карта Община Трявна придобива съответните идеални части, собственост на физически лица.

Още тогава местната управа сочи, че предстои събаряне на сградите, разположени в имота, за което има издадена заповед на кмета.

„Приключването на процедурите по придобиване собствеността върху имота дава възможност да се реализира изготвения от Община Трявна идеен проект, съгласно който в имота ще бъде изградена зона за отдих и спорт, закрита спортна зала, паркова част, зона за административна дейност, подпорна стена и крайречна алея. Община Трявна ще възложи изготвяне на инвестиционни проекти, съобразно изготвения идеен проект и ще кандидатства за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. С реализацията на проектите ще се постигне подобряване на градската среда, повече възможности за отдих и спорт за жителите и гостите на града“, пише в прессъобщение на общината през 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com