5 безопасни начина за овлажняване на растенията, без да се налага редовно поливане

3405
5 безопасни начина за овлажняване на растенията, без да се налага редовно поливане
Снимка: Архив

Не винаги е възможно да се организира редовно поливане в градината. Ето защо, когато настъпи дълъг период на горещо и сухо време, градинарите започват да се тревожат за своите растения.

Ако нямате вода или площта е твърде голяма, за да се полива често и обилно, трябва да се погрижите да запазите влагата във вашата градина. Как да направите това, каза експертът по изменение на климата Ким Стодарт, като посочва пет ефективни начина да навлажните вашите растения без поливане.

Правилно поливане в градината, за да се радвате на УСПЕХ

Мулчиране

Тънък слой мулч с дебелина около един сантиметър може да помогне за защитата на почвата и да запази влагата в земята по-дълго, казва Ким. Това е особено полезно за наистина влаголюбиви растения като домати или чушки.

Мулчът може да бъде компост, картон, гниене на листа, дървени стърготини, окосена трева, оман, водорасли, вълна или дори могат да се използват отпадъчни растителни листа.

Не копайте

Според специалист по градинарство, добре компостираната, непрекопана почва има по-добра структура и способност да задържа вода за по-дълго време.

Ако разрохквате земята, вие нарушавате деликатния природен баланс и си гарантирате повече работа. Например, микоризните гъбички могат да се свържат с корените на растенията, за да им помогнат да намерят храна или вода, но микоризните гъби ще умрат, ако я нарушите чрез копаене.

Признаци, че растенията Ви се нуждаят от повече ВОДА

Налейте в корена

Ако нямате автоматично поливане и правите това на ръка, направете го по правилния начин. Добре известно е, че растенията трябва да се поливат рано сутрин или късно вечер, за да се сведе до минимум изпарението. Експертът също така препоръчва насочване на водата към земята близо до корена, а не към листата на растенията.

Ако почвата ви е много суха, водата може да се натрупа на повърхността. Повърхностното поливане е точно това, което изсъхва бързо от яркото лятно слънце. За да избегнете това, полейте на две дози, като първо навлажнете горния слой на почвата и когато водата леко се абсорбира, полейте по-обилно, за да влезе влагата по-дълбоко.

Оставете ги да пълзят по земята

Доматите и краставиците могат да се оставят да пълзят по земята, тогава стъблата ще пуснат корени и допълнително ще абсорбират влагата от почвата, като същевременно я покриват и предпазват от изсъхване.

Тренирайте вашите растения

Растенията, които са твърде разглезени от обилно поливане и торене, се нуждаят от вашето внимание и в резултат стават по-малко издръжливи. Техните корени стават по-малки и по-малко способни да търсят естествени симбиотични връзки под земята, които могат да им се притекат на помощ. Ето защо, преди настъпването на сухи дни, опитайте се да не разваляте растенията си с обилно поливане. Колкото по-малко влага получават, толкова по-устойчиви ще бъдат на суша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Защо листата на доматите пожълтяват?

Как да определим на колко дни да поливаме доматите?

Торене с пепел - 2 грешки, които го превръщат в отрова

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com