Ако добавите ТОВА и петуниите ще са жизнени и красиви

9799
Ако добавите ТОВА и петуниите ще са жизнени и красиви
Снимка: iStock

Петуниите са едни от най-често присъстващите в цветните кътчета на всеки от нас. Те са подходящи за начинаещите градинари, а и за хората, които нямат много време да се грижат за растенията си. Петунията може да се отглежда както в градината, така и вкъщи. Открива се в голямо цветово разнообразие и цъфти почти през цялото лято. И все пак - ако не сте отглеждали петуния досега, сме подготвили за вас няколко полезни съвета, с които да си спестите много главоболия и да поддържате цветята си жизнени и красиви.   

Цветя и зеленчуци, които можете да отглеждате в чаша вода

Наторявайте разсада

Още с появата на първите листенца започнете с подхранването на растението си. Когато трябва да преместите цветето във вече по-голяма саксия, на дъното сложете малко количество универсален тор преди почвата. 

Ако няма никакви противопоказания от страна на петунията в следващите няколко дни, може да задействате и повторното подхранване. Тук вече заложете на комплексен тор, обогатен с азот. Може да редувате азотните торове с торове, които са богати на калий. Поливането е добре да се случва в частта на подложката на саксията, за да не прекалите с водата, като по този начин растението само ще поеме необходимото му количество вода. 

За да се радвате на красивите цветове на петунията не бива да спирате с подхранването, добре е то да се случва поне 1-2 пъти в седмицата, като го редувате с поливането с вода. Използвайте различните видове комплексни торове за цветя с микроелементи и оборски тор.

Цветя, които ще ви донесат късмет в любовта

Други полезни съвети за отглеждането на петуния

Разбира се, отглеждането на едно здраво и красиво цвете не се свежда само до наторяването, има и други малки хитринки и тънкости, които ще ви помогнат в грижата за вашите цветя, дори и да не сте опитни градинари. Ето и част от тях:

    - Поливайте цветята си с престояла вода. При по-горещите дни и сезони е препоръчително да поливате цветята си рано сутрин или надвечер - по този начин растението ще може да извлече всичките му необходими полезни вещества, а и не рискувате намокрените листа да изгорят от прекалено силното слънце;

    - Органичните торове се поставят в ямките под корените на цветето ви, а минералните торове се напръскват по листата на цветето;

    - Когато цветето ви вече е по-възрастно и ако особено сте решили да го отглеждате в саксия, в даден момент полезните вещества от почвата се изчерпват, затова не бива да прекъсвате подхранването с торове и трябва да го правите от време на време задължително - гранулираният тор е с най-дълготраен ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com