Билката, която ще ви избави от листни въшки в градината

1768
Билката, която ще ви избави от листни въшки в градината
Снимка: iStock

Тази билка съдържа мощен набор от инсектициди - запарката от нея помага срещу вредители като листни въшки, акари, трипси, медни глави и гъсеници. Съдържа фитонциди и етерични масла, които отблъскват насекомите и дори могат да ги убият при контакт. За разлика от химикалите, запарката от глухарче не вреди на полезните насекоми.

"Така го е замислила природата, защото пчелите са опрашители на това растение”, коментира специалистът по растителна защита Алексей Скоробогатов.

Глухарче против листни въшки в градината

За да направите инфузия от глухарче, ще ви трябват листата и корените на растението. Напълнете една кофа до половината с листа и корени от глухарче, след което ги залейте с гореща вода. Сместа се оставя да престои 24 часа, след което се прецежда и се разрежда с вода в съотношение 1:10. Разтворът трябва да се използва за пръскане, когато слънцето не е активно. За да увеличите ефективността му, препоръчително е да добавите малко течен сапун за подобряване на адхезията.

Без пръскане и химия: Как да се отървете от листни въшки за минути??

Експертът допълва, че много градинари допускат грешки при приготвянето на този разтвор. Най-честите грешки на градинарите са твърде висока концентрация, недостатъчно време за приготвяне на запарката или неправилно съхранение - например в метален съд.

Безспорното предимство на инфузията на глухарче е нейната безвредност за хората. Няма период на изчакване след третиране: тоест плодовете могат да се консумират почти веднага след обработка.

Запарката от глухарче може да се използва и като средство за подхранване, тъй като съдържа азот, калий, фосфор, калций, манган, молибден, аминокиселини и витамини.

Други народни рецепти против листни въшки

Сапунен разтвор - към 10 литра вода добавете 4-5 супени лъжици препарат за миене на съдове, прах за пране, течен или сапун за пране - за предпочитане без силни аромати, тъй като миризмата им може да привлече вредители. Но катраненият сапун с остър аромат е много ефективно средство. Разтворете парче сапун (100 г) в 10 литра вода и напръскайте растенията с тази течност.

Смес от сапун и сода - към 1 литър топла вода добавете ¼ настърган сапун за пране и една супена лъжица калцинирана сода.

Инфузия от пепел - разбъркайте чаша дървесна пепел в 5 литра вода, оставете да вари 12 часа, след което напръскайте засегнатите растения.

Настойка от тютюн - ще ви трябва една чаша тютюневи листа. Тютюнът трябва да се свари в 5 литра вряла вода, да се остави да кисне за един ден и след това да се прецеди. Разтворът ще бъде концентриран, така че не трябва да го използвате непосредствено преди прибиране на реколтата: плодовете трябва да се събират не по-рано от седмица след третирането с тютюневия разтвор. 

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как успешно да завъдим мушкато в градината

Как да се справим с бурените в градината

С какво се прави най-често подхранване на дини и пъпеши

Как се прави подхранване на тревни площи

Кога е правилното време за подхранване на доматите с борна киселина

Какви грешки се допускат при подхранване на краставици с мая

При поливане на патладжан – за какво трябва да внимаваме?

С какво най-често се прави подхранване на пипер

Какво да засадим през ЮНИ в градината?

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com