Цветето, което не се бои от суша и порой - цъфти половин година

32240
Цветето, което не се бои от суша и порой - цъфти половин година
Снимка: iStock

Каскадната петуния, или сурфинията, е един от най-популярните видове градинска петуния. Техните пищни и пъстри чашковидни цветове красиво украсяват градината, терасата и балкона. 

Понякога обаче малки грешки в грижите могат да доведат до увяхване или загиване на цветовете. Съществува обаче сорт, който впечатлява не само с външния си вид, но и с впечатляващата си дълготрайност. Ето го и него.

Supertunia vista - цветя с невероятна дълготрайност

Supertunia vista, известен като сорт Petunia Iron Cascade, придоби популярност през последните години. Той се характеризира с невероятна издръжливост в сравнение с други видове от това растение. 

Той е устойчив както на болести, така и на бързо променящите се метеорологични условия. Понася добре измръзване, не се уврежда и от силното слънце и горещината и се възстановява много бързо след обилни валежи. Освен това проявява голяма устойчивост на нападения от вредители, като например акари. 

Това, което още отличава този сорт, е много интензивният му цъфтеж. Красивите му декоративни цветове радват дълго време, тъй като цъфтежът му започва от май и завършва с първите слани. 

Кога да засадите цветя в градината?

Супертунията е самопочистващо се растение. Това означава, че след прецъфтяването цветовете ѝ падат сами и не е необходимо да се премахват ръчно. Това прави грижата за това растение още по-проста и бърза. 

Как да се грижим за супертунията? 

Супертуния Виста е отличен избор за начинаещи, както и за тези, които искат да се радват на красиви цветове дълго време. Въпреки че са издръжливи, те се нуждаят от подходящо количество светлина, вода, а също и от тор, за да цъфтят красиво. Интензивността на поливането трябва да бъде съобразена с условията навън. По време на влажни и дъждовни периоди е достатъчно растението да се полива веднъж на няколко дни. 

През по-топлите месеци обаче и особено в горещите дни супертунията се нуждае от много повече вода. Тогава е най-добре да я поливате веднъж или дори два пъти дневно. Въпреки тези скромни изисквания супертунията понася временното засушаване по-добре от другите сортове каскадна петуния. 

Подрязване на розите: Основни съвети от опитните градинари

Супертунията вирее най-добре на слънчево място, но може да бъде засадена и на лека сянка. На пазара се предлагат специални торове, които съдържат добавено желязо. Това предотвратява пожълтяването на листата на петунията, а други хранителни вещества като калий, азот и фосфор ще накарат растението да расте бързо и да се оцветява по-интензивно. 

Откъде да купя разсад?

Супертунията се предлага в много цветове, включително розово, бяло, лилаво, червено и жълто. Понастоящем можем да я закупим само като разсад, за съжаление семената ѝ не се предлагат в магазините. Най-често супертуниите се появяват в градинските магазини още в края на април, а също и през май. 

Те изглеждат най-красиво, засадени в балконски сандъчета или висящи кошници. По този начин могат да се използват за създаване на разнообразни композиции. Супертуниите виреят добре и в почвата и имат висока толерантност, когато става въпрос за лоша почва или замърсяване на въздуха. Това прави супертуниите растения, които могат да се засаждат почти навсякъде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com