Цветята, които трябва да подрежете през март

15735
Цветята, които трябва да подрежете през март
Снимка: iStock

През март градинарите трябва да отделят време за цветята в градината си. Преди да започне сеитбата и другите дейности в градината е задължително да се подрежат декоративните растения. Благодарение на тази процедура те ще цъфтят дълго и пищно. Растенията, които трябва да бъдат подрязани през март, са глициния, роза,хортензия, клематис.

Глициния

Ако нейната резитба се пропусне през март, тогава следващия път растението може да бъде подрязано само през юли или август. Младите издънки се подрязват, оставяйки по две пъпки на всяка.

Роза

Трябва да изчакате постоянното затопляне, след което можете да подрежете храста. Можете да извършите резитбата без опасения, тъй като издънките ще растат отново доста бързо. Срезовете се правят под ъгъл 45 градуса.

Чесън за пръскане на цветята - ето как го използват опитните цветари

Подрязването на рози има някои специфики според вида им.

Подрязване на храстови рози през пролетта - за да се гарантира, че розовият храст запазва привлекателната си форма, всички стари издънки се нарязват на пръстени, без да се оставя „пън“. Едно възрастно растение трябва да се състои от 3-5 силни издънки, които се съкращават до 3-4 пъпки. В този случай височината на храста обикновено е 10-20 см. Издънките, които пречат една на друга, също се изрязват. В този случай от два такива клона се оставя по-младият (с по-светла кора) и добре разположен.

Подрязване на чаено-хибридни рози през пролетта - една възрастна хибридна чаена роза се отрязва на височина 20-25 см от нивото на земята, като се оставят 5-6 пъпки на издънките.

Подрязване на рози флорибунда през пролетта - пролетното подрязване на розите флорибунда трябва да бъде по-нежно от това на хибридните чаени. След зимуването издънките на възраст над 2-3 години не се изрязват напълно, но се правят къси, а годишните издънки се съкращават само с 1/3 от дължината.

Подрязване на почвопокривни рози - тези растения не се нуждаят от оформяне, така че през пролетта се нуждаят само от леко прореждане и санитарна резитба. В този случай се изрязват вертикално растящи издънки.

Подрязване на паркови рози през пролетта - няколко години парковите рози цъфтят добре без формиране, тъй като тези растения цъфтят както на стари стъбла, така и на израстъци от текущата година. Така че през пролетта се извършва само санитарна резитба. Но при стари храсти е необходимо малко да се подреждат всички издънки, в противен случай цветята ще станат малки и малко на брой.

Хортензия

През март хортензията се подрязва, така че да цъфти през цялото лято. Смята се, че най-доброто време е март. Можете да отрежете всички стъбла.

Клематис

Растението се подрязва, оставяйки 25-30 см над земята. Не забравяйте да премахнете миналогодишните издънки. Без подрязване не можете да очаквате интензивен растеж и изобилен цъфтеж.

Подправката, от която всички стайни растения цъфтят

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сигнал за какво са набръчканите листа на краставиците?

Краставиците повече няма да горчат - тайната на опитните градинари

Как да ускорите растежа на тиквичките и да приберете първата реколта 2 седмици по-рано

Защо морската сол е толкова ефектива за борба с плевели

Кога се сеят домати втора реколта?

Как да премахнем плевели в райграса

Как да премахнем мравуняк в градината

9 зеленчука, които не е късно да засадите през юни

Как да прогоним летящите мравки надалеч

Краставиците ще дават плодове до късна есен, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com