До какво води липсата на калций при доматите?

6449
До какво води липсата на калций при доматите?
Снимка: iStock

Ролята на калция в растежа, развитието и плододаването на доматите е много голяма. Този химичен компонент компенсира влиянието на микро- и макроелементите върху процесите на растеж и развитие на доматените растения, нормализира метаболизма на хранителните вещества, участва в процесите на фотосинтеза и пренос на въглехидрати. Калцият повишава здравината на растителните тъкани и спомага за увеличаване на издръжливостта на доматите.

Калцият е необходим за доматените растения на всички етапи от вегетационния период. На ранен етап участва в развитието на силна коренова система. Заедно с азота, фосфора и калия стимулира растежа и развитието на растенията, цъфтежа и образуването на плодове. Калцият и магнезият в растенията са в основата на междуклетъчното вещество – пектин.

Недостигът на този важен елемент води до смърт на корените, забавяне на растежа и развитието на растението (до смъртта на точките на растеж), падане на цветчетата и яйчниците, както и появата на гниене на края на цветята върху вече поставени плодове.

Кога да засеем доматите, за да постигнем високи добиви?

Недостигът на калций в почвата е необичаен. Повечето градинари прилагат различни торове, съдържащи калций: пепел, вар, доломитово брашно.

Причината за недостига на калций в растенията е, че прекомерното прилагане на торове, съдържащи азот, пречи на усвояването на този важен елемент от растенията. За съжаление, подвижността на калция е ниска и усвояването на този елемент е трудно, особено на кисели почви.

Ситуацията се влошава от високата температура и солеността на почвата. Също така, липсата на калций може да бъде причинена от неправилно прилагане на торове на базата на калий и манган. За кореновото хранене на растенията калцият се предлага под формата на Ca2+ катион. Доматите го приемат заедно с вода и го изпращат в зоните на консумация (листа и плодове). Нередовното и недостатъчно поливане, в резултат на което почвата изсъхва и кореновата система се уврежда, предизвиква воден стрес у растенията.

Признаци на калциев дефицит при доматите

При недостиг на калций най-напред са засегнати корените на растението. Развитието на кореновата система се забавя, корените се разграждат и умират. По листата се появяват хлоротични петна, младите листа стават по-малки и деформирани, възрастните листа, напротив, увеличават размера си и потъмняват. Върховете на издънките изсветляват и умират, цветовете окапват. Най-яркият признак за недостиг на калций при доматите е появата на сиви петна по върховете на плодовете, които се наричат ​​гниене на върха или „горно гниене“. Цветното гниене не е инфекциозно заболяване, то е признак на недостиг на калций, който трябва да се попълва, за да не се загуби значителна част от реколтата.

Торенето може да се извърши по коренов и листен начин с различни торове, съдържащи този елемент. За кореново хранене на почви с висока киселинност е много подходящ калциев нитрат (калциев нитрат, калциев нитрат), познат на много градинари, със съдържание на калций 27% и азот - 14,9%.

Направете това и можете да сте сигурни, че ще имате богата и силна реколта от домати това лято

За подхранване гранулите от тор се разтварят във вода в съотношение 10 g калциев нитрат на 10 литра вода и се прилагат 500 ml към всеки храст. За по-добро усвояване доматите трябва да бъдат добре напоени предварително. Листното (листно) подхранване е по-бърз начин за попълване на калциевия дефицит.

Не е препоръчително след цъфтежа да се използва листно торене с калциева селитра. За да направите това, можете да изберете друг тор, който не съдържа нитрати. Липсата на калций може да се попълни с помощта на готов разтвор на калциев хлорид, който се продава в ампули в аптеката. За приготвяне на разтвора ще ви трябват 2 ампули по 5 ml на 10 литра вода. Пръскайте, докато храстът се намокри напълно. Този тор е подходящ за домати, склонни към угояване, както и на етапа на образуване на плодове.

Прост и достъпен тор, съдържащ калций, е дървесна пепел. Калцият се съдържа в различни съединения, което ви позволява да разрешите проблема с дефицита по цялостен начин.

Навременното и оптимално подхранване на домати с торове, съдържащи калций, ще увеличи добива, качеството и вкуса на доматите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Грижа за петунията - златни правила за пищен цъфтеж

До какво води преполиването на доматите?

Торене със сода - за кои растения е най-добро

С какво трябва да се пръскат ягодите при цъфтеж?

Дървото на желанията - ето как трябва да се грижите за това цвете

Златни правила за засаждане на дини, които всеки градинар трябва да знае

10 начина да използвате черупки от яйца в градината

Торене на лозето през пролетта - ето как се прави

Кога е най-добре да засадите гладиоли?

Най-често срещаните болести по доматите и как да се справите с тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com