Фактори влияещи върху растежа и развитието на растенията

8423
Фактори влияещи върху растежа и развитието на растенията
Снимка: iStock

Фактор 1. Температура:

Това е един от важните климатични параметри, които влияят на глобалната растителност. Тя определя разпределението на биологичните форми върху земната повърхност и продължителността на вегетационния период. Неравномерното разпределение на топлинната енергия върху земната повърхност води до колебания в температурата на въздуха на земната повърхност и в атмосферата.

В тропическите райони слънчевите лъчи падат вертикално. В резултат на това радиацията на единица площ е повече, следователно количеството получена радиация надвишава радиацията, получена от другите части на земята. Тропическият регион се превръща в източник на топлина, а полярният - в поглътител. Атмосферата се държи като топлинен двигател, който може да пренася топлинна енергия от тропическите към полярните области. Отдалечавайки се от екватора, температурата намалява към полярните зони, следователно периодът без замръзване намалява. В полярните зони могат да се отглеждат само по-малко на брой и бързо зреещи култури.

5 растения, които задължително трябва да засадите в градината си, за да спасите реколтата от вредители

Фактор 2. Влага:

Подобно на температурата, влагата е друг важен фактор на околната среда, който влияе върху растежа на растенията. Количеството налична влага също определя границите на растежа и разпространението на растенията. Всяко растение има мокри и сухи граници. Сухите граници могат да бъдат демонстрирани в пустинни райони, където растителността напълно липсва без напояване. Нуждата от влага на растенията е силно променлива. Много тревни видове могат да се отглеждат при полусухи условия, докато по-голямата част от растежа изисква влажни условия. Съществуват и мокри граници, напр. памукът не може да се отглежда с търговска цел в тропическите и субтропическите райони, които имат прекомерни валежи по време на периода на зрялост.

Фактор 3. Вятър:

Когато въздухът се движи в хоризонтална посока на повърхността на земята, това се нарича вятър. Вятърът се причинява от разликата в налягането в две съседни области. Промяната в налягането, независимо дали е малка или голяма, се дължи на промените в температурата в съседните области.

В резултат на температурната разлика между две съседни зони се създават градиенти на температура и налягане. Градиентите на температурата и налягането са основната причина за движението на въздушните маси от един регион в друг. В резултат на това се генерира вятър над повърхността на земята. Силата на вятъра зависи от градиента на налягането. Вятърът пренася водни пари и облаци от една част на земята в друга. Значителни са неговата посока и скорост. Нейните влияния са както местни, така и регионални. Той засяга разпределението и конфигурацията на растенията в даден регион и влияе механично и физиологично върху живота на растенията. Неговите влияния са по-изразени в равнинните земи, близо до морския бряг и по високите склонове на планините. Вятърът влияе директно върху културните растения чрез увеличаване на скоростта на изпарение. По-малко значимите ефекти са многобройни, включително пренасянето на студени и горещи вълни, движението на облаци и мъгли и промяната на водните, светлинните и температурните условия.

Растения, които могат да живеят седмици без вода

Фактор 4. Слънчева радиация:

Слънчевата радиация е от съществено значение за растежа на растенията. Без него няма да има развитие на хлорофил и усвояване на въглероден диоксид. Продължителността и интензивността освен това влияят върху развитието на растенията, вегетативните форми и образуването на листа и цветове. Пшеницата е отличен пример за това. Расте при много различни комбинации от климатични условия, при условие че има период без замръзване от 90 дни и влажността не е твърде висока по време на периода на зреене. Няколко проучвания показват положителна връзка между слънчевата радиация и добива на зърно от културите. Добивът на зърно е продукт на прихванатата светлина, ефективността на преобразуване на прихванатата светлина в сухо вещество и разпределението на сухото вещество в зърна.

Фактор 5. Налягане:

Подобно на други климатични параметри, ефектът от натиска върху културните растения е много важен. Движението на водата от почвата през растенията зависи от градиента на налягането. Увеличаването на градиента на налягането в граничния слой на повърхността на листата упражнява нарастващо привличане към водния стълб в тялото на растението. Колкото по-висок е градиентът на налягането, толкова по-голямо е движението на водата от повърхността на почвата към различните части на растението. Следователно изпарението и транспирацията зависят от атмосферното налягане. През летния сезон високото атмосферно изискване за изпарение може да доведе до увеличено изпарение и да доведе до топлинен стрес за културите при ограничена наличност на вода.

По този начин атмосферните условия като висока температура, сух въздух и ниска влажност засилват градиента на налягането на парите и ще увеличат необходимостта от изпарение на листата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com