Грешката, която прави доматите безвкусни - дори опитните градинари я допускат

15844
Грешката, която прави доматите безвкусни - дори опитните градинари я допускат
Снимка: iStock

Вкусни, месести, сочни и захарни домати - всеки градинар, които ги отглежда в градината си, иска да постигне този резултат. Но често се получава точно обратното - въпреки грижите, плодовете стават безвкусни.

На какво се дължи това? Оказва се, че причината се крие в една банална грешка, която дори градинарите с опит допускат - неправилно поливане на насажденията. То е причината зеленчуците са воднисти и да не са от най-апетитните. Излишъкът от влага влошава значително вкусовите качества на реколтата.

Защо прекомерното поливане е опасно за доматите?

Ако твърде често компенсирате липсата на влага в почвата, това не предвещава нищо добро. Зеленчуците ще станат воднисти и безвкусни. За да може растението да образува вкусни плодове, поливането не трябва да се извършва твърде често.

Достатъчно е да правите това веднъж (максимум два пъти) седмично. В ранните етапи на развитие на растенията всеки храст трябва да получава средно четири литра вода. По време на периода на цъфтеж ще са достатъчни един или два литра. По време на образуването на плодове - три до пет литра.

Богата реколта от домати - 5 съветва от опитните градинари

Задължително е да се съобразите и с метеорологичните условия. В дъждовен период поливането трябва да бъде по-малко обилно. Но в жегата може да използвате повече вода. Има още един важен момент: в никакъв случай не трябва да поливате обилно доматените храсти, ако почвата е останала суха за дълго време.

Ако растението е изправено пред сериозен дефицит на влага поради факта, че градинарят е забравил да полива навреме, тогава не трябва да се опитвате незабавно да компенсирате липсата на вода.

Напротив, обемът на течността трябва да бъде намален до един литър на храст. Количеството набавяна влага трябва да се увеличава постепенно. Само при спазване на това условие плодовете няма да се напукат и да станат воднисти. Получаването на прекалено голямо количество вода след продължително засушаване е стрес за култура и в случая вместо до положителни резултати, по-скоро ще доведе до негативни ефекти. 

Важно е насажденията не само да получават необходимото количество вода, но и да се поливат в подходящия момент. Препоръчително е процедурата да се извършва рано сутрин или след залез слънце. 

Още: Мляко за богата реколта от домати - ето какво правят опитните градинари

Също така е важно преди употребата на торове и подхранващи смеси, почвата да се навлажни предварително. Това ще направи подхранването по-ефективно. Подхранващите съставки се усвояват по-добре от влажна почва. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо листата на доматите пожълтяват?

Как да определим на колко дни да поливаме доматите?

Торене с пепел - 2 грешки, които го превръщат в отрова

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com