Грешките, които са пагубни за реколтата на патладжана

3030
Грешките, които са пагубни за реколтата на патладжана
Снимка: iStock

При патладжаните, поради известната им претенциозност към условията на живот, образуването на цветове и плодове доста често не се случва. Но също така при тази култура, често се образуват безплодни цветове. Във всички тези случаи реколтата или е оскъдна, или е с лошо качество, или липсва напълно. 

Грешките, които са пагубни за реколтата на патладжана

"Най-честата грешка на начинаещите градинари е, че не вземат предвид специалната любов на патладжаните към светлината. На сянка тези растения се чувстват потиснати и не са готови да дадат плод“, коментира градинарят Дмитрий Иванченко.

"Друга причина е прекомерното усърдие на градинарите, които в стремежа си да подобрят качеството на почвата я пренасищат с азот. Ако добавите много хумус или компост преди засаждане или по време на процеса на растеж, растенията ще се угоят, тоест активно ще увеличават зелената маса, но няма да цъфтят. Липсата на бор също забавя развитието. Проблемът може лесно да се отстрани, ако напръскате растенията с разтвор на борна киселина: 5 грама на 10 литра вода", казва експертът.

Бърз и лесен огретен с патладжан и тиквички

"Патладжаните също много обичат водата, така че ако времето е сухо, трябва да ги поливате редовно, в противен случай ще е невъзможно да очаквате богата реколта. В допълнение, "малките сини" растения са топлолюбиви растения, така че ако температурата на въздуха е под +20 градуса по Целзий, те може да не цъфтят", казва градинарят.

За да избегнете тези проблеми, трябва да спазвате следните правила: засадете патладжаните на слънчево място, не използвайте прекалено много органични торове и поливайте редовно, съветва още експертът.

За напояване използвайте топла вода - до 25°C. Водата за напояване се оставя да се утаи за 1-2 дни.

Поливайте патладжаните само в корените. Водата не трябва да попада върху листата, растението може да развие гъбични заболявания.

Патладжаните се поливат веднъж седмично, а когато се появят пъпки, на всеки 3 дни. В горещо време - всеки ден. Препоръчително е да се полива сутрин.

След всяко поливане е необходимо почвата да се разрохка. Плевенето трябва да се извършва според нуждите. При отглеждане на патладжани в оранжерия се извършват 2-3 подхранвания на сезон.

Първото подхранване на патладжаните се извършва 2-3 седмици след засаждането им в оранжерията. Можете да използвате универсални торове за зеленчуци, които се продават в магазините.

По време на цъфтежа на патладжаните се подхранват листно - напръскват се с разтвор на борна киселина (1 гр от лекарството се разрежда в 5 литра гореща вода).

Когато се появят първите плодове, се прилагат азотно-фосфорни торове (на 10 литра вода - 1,5 супени лъжици амофосфат).

В периода на цъфтеж и плододаване патладжаните могат да бъдат наторени с разтвор на оборски тор (1:10), птичи тор и дървесна пепел. Такива торове трябва да се използват внимателно, тъй като те насърчават растежа на зеленина, а не образуването на плодове.

Патладжани на кръгчета с доматен сос: Ето колко са вкусни

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Кога се берат листа от малина

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите

Направете това през юни, за да цъфтят дълго и пищно розите

Кога е най-добре да се вадят първите картофи?

Идеалният тор за пипера през юни е този

Пръскане на доматите с чесън - кога и как се прави

Поръсете лехите на лука с това през юни за богата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се отглежда банан в двора
Как се отглежда банан в двора

Банановото дърво е истинско чудо на природата, което може да придаде екзотичен блясък на вашия дом или градина. Въпреки че обикновено ги наричаме...