Грижи за цветята през октомври

18179
Грижи за цветята през октомври
Снимка: iStock

С есента идва захлаждането, вятъра, а това изисква отново активно да се работи в градината. Някои цветя трябва да се приберат на топло, други да се подготвят за зимата, а някои сега се садят или се засяват семената. Това е и времето да украсим входната врата с цветя, да сложим слама на плашилото или да направим нещо неочаквано, но интересно в своя личен двор.

Есента ни подарят огнени багри. Тя замества летните цветни експлозии, които вече отминават и ни носи ново очарователно вълшебство от багри, украсено в червено, кафяво, зелено, но вече в тъмни наситени тонове. С тяхна помощ може да се украси градината, къта с беседката или градинските пейки. Ще създаде уютно и красиво, както и топло усещане още с прекрачване на прага на градината. Задачите са доста, но са все приятни и ще донесат много удоволствие на градинаря.

Тези цветя не са КАПРИЗНИ и са много лесни за отглеждане

Грижа за мушкатото

Мушкатата и сакъзите са сред растенията, които най-често красят градината и домашния интериор. Кога е време да се приберат за зимата на топло? В различните райони това става по различно време.

Обикновеното мушкато е по-устойчиво на ниски температури от английското мушкато и сакъзите. Зоналното мушкато се прибира последно от всички, даже когато листата му почервенеят, то още цъфти.

Някои градинари не подрязват растенията си и ги оставят на хладно, но светло място. Други ги подрязват и вкореняват резниците. Младите растения се развиват по-добре в сравнение с по-старите на няколко години, затова е добре да се подменят често.

Вкореняването може да стане във вода или в почва. След 6 седмици коренчето е готово, а новото растение има нужда от прохладно място и умерено поливане.

Това е най-подходящото цвете за вашата къща или вила

Грижа за цветята и за след сланата

Мушкатото може да е най-често отглежданото цвете в градината и в домашните саксии, но хризантемите са некоронованите кралици в есенната градина, особено що се отнася до цъфтеж н студени условия.

Има и много други градински растения, на които трябва да се обърне внимание, защото те ще красят както градината, така и балкона през зимните и есенните месеци.

Не бива да се пропускат астрите. Те са бели, лилави или розови и приличат доста на маргаритки, лесно може да се сбъркат. Грижливите градинари са осигури разнообразие от видове - от джуджета до гиганти. Има и хибриди с красиви кичести цветове.

Много дребни цветчета цъфтят до края на сезона и дават късни запаси от храна на пчелите. Доста от тях са многогодишни, което означава, че се ползват по-дълго за тези цели. Английските астри са подходящи, а и на добра цена. Ако се избере подходящо място на слънце, цветето ще се гледа почти само.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com