Как да отгледате разсад от патладжан за богата реколта

5688
Как да отгледате разсад от патладжан за богата реколта
Снимка: Eric Michelat / Pixabay

В момента много градинари отглеждат разсад от патладжан. Правилната грижа за младо растение е ключът към получаването на богата реколта.

Как да отгледате разсад от патладждан?

Изберете подходящ съд - не всички контейнери са подходящи за отглеждане на разсад от патладжан. Контейнерът не трябва да е твърде малък или тесен. В противен случай ще възникнат сериозни проблеми с кореновата система.

Най-доброто време за засаждане на чушки и патладжани за разсад през 2024 г.

Съхранявайте разсада на правилното място - младото растение трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина. Не оставяйте контейнери с разсад на добре осветени места.

Контейнерът, стоящ на перваза на прозореца, трябва да бъде защитен със затворена завеса. В същото време растението трябва да бъде защитено от ниски температури.

При отглеждане на разсад от патладжан не трябва да прекалявате с торовете. Излишъкът от хранителни вещества може да доведе до угояване на младото растение и бъдещо намаляване на добива.

Градинарят трябва да бъде внимателен при прилагането на калиеви и фосфорни торове, както и източници на магнезий. Използването на азот и органични вещества трябва да се избягва напълно.

Много градинари купуват универсална почва за разсад. Това обаче не е най-добрият вариант, защото се основава на торф и изсъхва много бързо. Ако пропуснете само едно поливане, можете да кажете сбогом на патладжаните. Ето защо е по-добре сами да подготвите почвата. Най-добрият вариант е смес от градинска пръст, речен пясък и хумус в съотношение 1:1:2. 

Готовата смес трябва да се задуши на водна баня или да се загрее във фурната за 30 минути, за да се убият спорите на патогенни гъбички и вредители, които винаги присъстват в градинската почва. Когато почвата се охлади, трябва да добавите 2 чаши дървесна пепел и 4 супени лъжици суперфосфат - фосфорът няма да позволи на разсада да се расте само на височина.

За да могат семената на патладжана да покълнат бързо, те трябва да бъдат правилно подготвени. За целта не трябва да пропускате дезинфекцията и третирането със стимуланти на растежа.

Дезинфекцирайте - за да направите това, е полезно да накиснете семената в силен разтвор на калиев перманганат за 20 минути - това ще убие инфекцията на повърхността. След накисване те трябва да се изплакнат добре в течаща вода.

Третирайте със стимуланти на растежа - това е задължително, ако семената са били съхранявани дълго време. Най-простият и ефективен начин е да ги накиснете за един ден в сок от алое, смесен с вода в съотношение 1:1.

Хапчето, с което разсадът на доматите ще расте като луд

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com