Как да ускорите покълването на семената - метод, който се предава от поколение на поколение

26314
Как да ускорите покълването на семената - метод, който се предава от поколение на поколение
Снимка: iStock

Много градинари са научили от собствен опит, че евтините продукти от аптеката са много по-ефективни от лекарствата от магазините за градинарски стоки. Едно от тези средства е евтиният водороден прекис. Например, може да се използва за ускоряване на покълването на семената.

По-бързо покълване на семената

За постигане на целта, тоест по-добро покълване, семената трябва да се накиснат в 3% прекис. Тази течност омекотява обвивката на семената и по този начин повишава кълняемостта и ускорява поникването дори на стари семена на домати, царевица и други култури.

Ето как да предпазим семената от мравки - лесен трик

Преди да накиснете семената в какъвто и да е продукт, е полезно първо да ги накиснете в обикновена вода за 20-40 минути (в зависимост от твърдостта на обвивката и свежестта на семената). Черупката ще омекне малко и ефектът от накисването във всеки продукт ще бъде по-голям.

Можете да увиете семената в кърпа и да ги поставите в разтвора, например, ако са достатъчно малки, освен това можете да налеете пероксид в семената в контейнера, така че да абсорбират повече течност.

Обикновено семената се накисват за 12 часа и не повече, в противен случай те могат да загубят всичките си полезни свойства, необходими за по-нататъшно покълване, или да станат мокри и напълно неподходящи за потапяне в почвата. За да избегнете смущения или образуването на празни семена, дръжте семената не повече от половин ден. Има изключение, което се използва за третиране на семена от домати, патладжани и цвекло - те се накисват за около 24 часа. Цял ден е необходим за подготовка, за да се отървете от съдържанието на нитрати в семето, както и да предотвратите усвояването на нитрати от откритата почва, ако има такива.

Този метод е особено ефективен за бавно поникващите семена, към които спадат семената на тиквички, тикви, чушки, патладжани и др.

Ако семената са засадени без предварително накисване, тогава след сеитбата се препоръчва почвата да се напои с разтвор от 250 ml вода и чаена лъжичка водороден прекис.

Пероксидът е практически същият като водата, с изключение на това, че има допълнителен кислороден атом във формулата си. Той е отличен окислител и перфектно дезинфекцира всичко, което се обработва с него. Третирането на семената с водороден прекис преди сеитба дезинфекцира семената, дезинфекцира ги и повишава тяхната кълняемост. Семената покълват по-бързо, а растенията, отгледани от тях, имат висок имунитет към различни заболявания, добра регенерация след всякакви повреди, по-устойчиви са на резки температурни промени и имат отлично плододаване. Тази проста процедура ускорява процеса на покълване.

Добри условия за отглеждане на разсада у дома, за да имате успех
 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com