Как да засадим правилно божурите

4226
Как да засадим правилно божурите
Снимка: Larisa Koshkina / Pixabay

В момента са известни повече от 4000 сорта, въпреки това не всички градинари знаят как да разделят, засаждат и да се грижат за божурите. Без тези знания те няма да могат да се насладят на впечатляваща цветна феерия след няколко години.

Дивите божури не се нуждаят от специални грижи, дори ако са засадени на едно и също място в продължение на повече от 50 години. Хибридните сортове, които се отглеждат от градинарите в цветни лехи, обаче изискват редовно пресаждане поне на всеки пет години. За да се подмладят, укрепнат и размножат божурите, те трябва да се пресаждат по-често и в същото време да се познават тънкостите на този процес. Имайки предвид това, ние сме тук, за да ви помогнем.

За всички любители на божурите: Ето как да цъфнат с огромни цветове

Отглеждате ли божури? Ако е така, тази рецепта ще ви помогне. Можете да отглеждате божури с големи цветове. Не са много цветята, които ...

Ето как да засадим градина ДОРИ и през АВГУСТ

Кога мога да разделям и пресаждам божури?

Най-подходящото време за разделяне и пресаждане на божури е "кадифеният сезон", от края на август до началото на септември, за да могат да цъфтят по-добре. Тъй като по това време на годината все още е доста топло и сухо, растенията имат време да се вкоренят и да се адаптират към новия състав на почвата през зимните месеци. Въпреки това времето за разделяне може да варира в зависимост от климатичните условия и региона. Понякога могат да се намерят съвети за пресаждане на божури през пролетта. Това е крайна мярка и се прилага само ако растението е застрашено от по-сериозна ситуация (например нашествие на вредители), отколкото пресаждането на ново място. Засаждането на божури през пролетта не се препоръчва, тъй като те са по-податливи на болести.

Обикновено божурите цъфтят от края на май до началото на юни, но начинаещите цветари може да не са в състояние да вземат правилни решения относно по-нататъшните грижи за растението. И така, какво трябва да се направи, след като божурите са цъфнали? Някои твърдят, че подрязването на божурите след цъфтежа е напълно нежелателно, тъй като се образуват цветни пъпки, които ще се превърнат в разкошни цветове през следващата година, други твърдят, че подрязването на божурите след цъфтежа е необходимо почти веднага, за да се предотвратят огнища на болести и нашествия на вредители, както и за подмладяване и поддържане на естетическия вид на храста.

Отгледайте много краставици в двора си с тези съвети стъпка по стъпка

Чудили ли сте се някога защо някои градинари могат да събират краставици през целия сезон, а други не са доволни от количеството и каче...

Препоръчително е да се въздържате от подрязване на цъфтящите стъбла непосредствено след цъфтежа. Най-добре е това да се направи непосредствено преди изваждането на храста от земята. Първо, отрежете стъблото до самата основа и оставете само малка площ от 5-7 cm, което веднага ще стимулира растежа. Второ, можете да опростите работата, като извършите заедно както необходимото подрязване, така и пресаждането. Не забравяйте да изнесете листата и стъблата в градината и да ги изгорите. Вредните бактерии и гъбички обичат да живеят в растителните остатъци.

Най-любопитните начини как да използваме готварската сол в градината

Трудността при изкопаването на божурите се дължи на естеството на тяхната коренова система. Обикновено божурите достигат големи размери на четвъртата или петата година, а отделните коренища достигат дължина от 30 cm или повече. Върховете на корените обикновено са тънки и дълбоко вкоренени в почвата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!

Трябва ли да се режат листата на лалетата след цъфтежа

Няколко капки от това и в градината ви няма да остане нито една мравка

Торене на ягодите с йод - ето как се прави

Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава

Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

Как се прави захващане на роза от клонче?

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com