Какво става с вкуса на босилека, ако отщипем цветовете му

9536
Какво става с вкуса на босилека, ако отщипем цветовете му
Снимка: iStock

Когато босилекът цъфти, повечето градинари бързо премахват цветовете, за да насърчат развитието на листата на растението и да предотвратят горчивия им вкус. В крайна сметка вкусните ни ястия са подправени с листа, а не с цветовете на босилека. Босилекът расте през топлия сезон, обикновено от семена, произвеждайки малко храстовидно растение, което произвежда атрактивни цветя с течение на времето. Но трябва ли да отщипваме красивите цветове?

Още: Сега е подходящият момент да засадите тикви: Ето какво съветват експертите

Трябва ли да оставим босилека да цъфти?

Когато босилекът цъфти, той се превръща в магнит за множество полезни опрашители. Сладкият аромат и ярките цветове са привлекателни за пчели и други насекоми. По този начин цъфтежът на босилек може да бъде нещо добро за другите ви растения и може да помогне за подобряване на производството на плодове.

Цъфтежът обаче сигнализира и за размножаване, което не се изисква от растение, отглеждано заради листата му, освен ако не искате да запазите семената. Премахването на цветовете, когато ги забележите за първи път, ще помогне да запазите вкуса на листата сладък. Оставянето на цвета да продължи да се развива може да доведе до по-малко вкус в листата. Така че оставянето на цвета върху босилека е строго индивидуален избор, но премахването им позволява на растението да насочи енергията си към образуването на листа, а не към цъфтеж.

Как и кога да отщипете цвета на босилека

Босилекът реагира благоприятно на постоянно прищипване. Премахването на растителния материал от върховете стимулира производството на цитокинин, хормон, който увеличава пухкавостта.

След като младите растения босилек са в земята, те трябва да бъдат прищипани в горната част на листата. Това ще насърчи образуването на повече листа и ще произведе по-компактно растение вместо такова, което е дългостеблено с малко листа.

До 6-та седмица е време да наблюдавате образуването на цвят. Продължете и ги отщипете, за да насърчите развитието на листата. Растението ще продължи да произвежда цветни пъпки през вегетационния период; наблюдавайте ги и премахвайте цъфтежа, преди да узрее.

Прищипването чрез използване на палеца и показалеца е най-често срещаният метод. Също могат да се използват ножици за отстраняване на растителен материал. Последователното събиране на листата ще сведе до минимум образуването на цветове.

Какво да правим с цвета от босилек

Цветовете на босилек са годни за консумация. Те имат по-мек вкус от листата и понякога могат да бъдат малко горчиви. Атрактивни и вкусни са, когато се поръсят върху салата. Цветовете също са хубава гарнитура за всичко, което обикновено върви с босилек, като сирене или паста.

Още: Как и кога да събираме див лук

Цветовете на босилека могат да се използват и за приготвяне на ароматно масло или оцет. Измийте цвета и го оставете да изсъхне на въздух. След това ги потопете в мек оцет или зехтин. Оставете цвета да се накисват в оцета за една седмица и 1 месец за маслото. Прецедете твърдите вещества и съхранявайте оцета или маслото на хладно и тъмно място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

5 прости съвета за богата реколта от горски плодове

Как да съберете богата реколта от тиквички: Прости тайни на опитни градинари

Торовете, които правят картофите дребни и безвкусни

Най-добрият тор за малините през юни е този

Този разтвор ще ви избави от листните въшки за цяло лято

Забравете за чешмяната! Ето с каква вода трябва да поливате растенията си

Защо градинарите режат долните листа на зелето?

Поръсете това около лука и съседите ще ви завидят на реколтата

З храни от кухнята ви, които растенията обожават

Комар няма да припари в къщата: Ето как да си отгледате босилек у дома

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com