Клематис - Царицата на пълзящите растения

11662
Клематис - Царицата на пълзящите растения
Снимка: iStock

С помпозните си и впечатляващи цветове клематисът принадлежи към класическите декоративни растения. Поради нарастващата сила и пищното богатство на цветя, това растение се нарича „Кралицата на увивните растения“. Ако имате предвид някои мерки за грижа, можете да превърнете градината си в градина на кралски замък.

Разнообразието от видове е огромно. Започва с вечнозелен клематис, продължава с едър цъфтящ клематис и завършва с ранен и късно цъфтящ клематис. Видовете се различават по силата на растеж и сезона на цъфтеж и си приличат по една характеристика: лианоподобните растителни издънки се издигат нагоре върху голите стени на сгради, огради и дървета.

11 растения, които оцеляват и в най-тъмните ъгли на дома

Период на засаждане

Най-доброто време за засаждане на закупеното растение в саксия е между август и октомври. Когато извадите клематиса от саксията, можете да разрежете саксията, за да не нараните чувствителните корени. Състоянието на земята в саксията трябва да е влажно. Ако земята е суха, можете да поставите саксията в кофа с вода.

Местоположение

В този случай природата е пример за вашата градина. В гората дивият клематис се изкачва по дърветата и храстите към слънцето. Главата на слънце, основата на растението на сянка – това трябва да имате предвид, когато засаждате в градината си. По принцип клематисите не понасят топлина в основата си. Добър съвет е да засадите почвопокривни растения около клематиса, които осигуряват сянка за долната част на растението. Можете също да засенчите със стари счупени тухли, камъни или други градински декорации. Ако има доминиращи многогодишни растения с внушителни корени, разположени в съседство, препоръчваме да отделите корените с подложка за езерце. По този начин се уверявате, че корените имат достатъчно хранителни вещества в почвата.

7 трайни растения за градината, които могат рядко да се поливат

Засаждане

Когато сте намерили хубаво място за вашата кралица, можете да започнете да копаете голяма и дълбока дупка. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и влажна. Можете да запълните долната част на дупката с каменни стърготини. Това е особено препоръчително, когато почвата е много тежка или глинеста. Каменните стърготини избягват преовлажняване. Ако водата се натрупа, корените започват да гният и това убива цялото растение. Възможно е изкопаната почва да се смеси с компостна пръст: това разхлабва земята и растението може да процъфтява много. Запълвате дупката със смесената пръст и поливате внимателно новото си растение.

Помощ за катерене

Клематисът може да достигне височина от три метра. С помощта на своите пипала те могат да се закачат за дървета, огради и стени. Ако няма помощни средства за катерене, трябва да инсталирате пергола. Единичните елементи на пергола се състоят от хоризонтални и вертикални дървени летви или телени кабели. Арки от рози, перголи или стенни решетки също са вариант. Препоръчваме да инсталирате помощното средство за катерене по същото време, когато засаждате своя клематис във вашата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com