Кога е узрял патладжанът - ето как да познаем

39814
Кога е узрял патладжанът - ето как да познаем
Снимка: Istock / Guliver

Как да разберете кога патладжанът е узрял и може да се откъсне?

При патладжана плодовете се консумират в зрялост. Цветът на плода в зрялост обикновено е тъмно лилав, но има плодове с бели, червени и раирани плодове.

Когато узреят, тъмно лилавите плодове стават светло лилави и след това кафяви. И белите плодове стават жълти, а след това светлокафяви.

Зрелите плодове от патладжан имат горчив вкус. И ако видите на пазара светлолилави, розови, кафяви плодове от патладжан, знайте, че те са презрели и горчиви на вкус.

Признаци на зрялост

Техническата зрялост не е равна на биологичната. Патладжанът, който човек бере от градината и носи в кухнята, от естествена гледна точка не е узрял. Но точно такъв продукт е оптимален при готвене: почти няма горчивина и вкусът е идеален.

Като цяло зрелостта на патладжана може да се определи чрез оценка на 4 параметъра: размер, цвят, състояние на пулпата, период на зреене. Нека разгледаме по-подробно как да разберем, че патладжанът е узрял.

Засаждане на патладжан - най-честите грешки, които се допускат

Цвят. Тези зеленчуци са оцветени дори на етапа на яйчниците, така че промените в цвета от този момент ще бъдат минимални. Такъв критерий наистина е от голямо значение, когато става дума за бели хибриди на патладжан, които стават интензивно млечни на етап техническа зрялост. И достигайки биологично узряване, тези плодове пожълтяват, дори могат да станат кафяви. Онези патладжани, които започват да презряват, се проясняват. На тях можете да видите зелени ивици. Биологично зрелите плодове до синьо-черни също придобиват кафяви петна. Кората в същото време губи блясъка си, става набръчкана, матова, месото започва да има горчив вкус.

Размер. Търговската зрялост не е особено свързана с размера. По-точно, това може да е свързано, но трябва да се вземат предвид сортовите характеристики на културата. Оказва се, че признак за бране на патладжан е нулева динамика на растеж.

Период на зреене. Това работи само за хибридни сортове, които са толкова необичайни, че крайният цвят, размер и тегло просто не могат да бъдат предвидени. Няма стандарт. Узряването е фиксирано математически, обикновено се вписва в рамките на 25-40 дни от момента на цъфтежа (ще има специфични стойности за всеки сорт).

Пулпа. Ако плодът е узрял правилно, в контекста на плътта му изглежда еластична и плътна. Оказва се, че като вземете два зеленчука с еднакъв размер с различна зрялост, технически зрелият продукт ще бъде по-тежък поради плътността на пулпата.

Всички тези точки са важни за човек, който не е отглеждал патладжан преди или има малък опит в определянето на узрял зеленчук. Тези, които вече са прибрали реколтата, едва ли се нуждаят от подкана.

Някои производители преценяват точно размера: ако плодът е повече от 10 см, но по-малко от 20 см, с голяма степен на вероятност той е технически узрял. Някой стеснява този критерий до 15-20 см. Но опитните градинари знаят, че всичко трябва да се оценява като цяло. Ако цветът на плода е равномерен, без зелени ивици и петна и на око размерът му се вписва в тези 10-20 см, тогава той може да се откъсне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com