Кога трябва да засадите патладжана в градината, за да имате богата реколта

1001
Кога трябва да засадите патладжана в градината, за да имате богата реколта
Снимка: Eric Michelat / Pixabay

Патладжаните са топлолюбиво зеленчуково растение от семейство Solanaceae, което изисква два или повече месеца с нощни температури около 21°C за оптимално богата реколта. Обикновено тези зеленчуци се пресаждат, вместо да се засяват директно в градината.

Какво е важно да знаете преди да започнете с отглеждането на патладжан? Как да подготвите разсада? Кога е най-подходящо да преместите патладжана в градината? На тези и други важни въпроси ще отговорим в следващите редове.

Още: Как трябва да се разположат доматите, за богата реколта

Произход на патладжана

Патладжаните, с техните живописни листа и цветни плодове, не са само добър избор за зеленчукова градина, но и за декоративно растение. Произходът им е от Азия, този нежен едногодишен вид изисква много слънце, добре дренирана, леко кисела, плодородна почва и дълъг вегетационен период.

Подготовка на семената

Не е необходима специална подготовка на семената от патладжан преди засяването. Семената от патладжан покълват при температури между 15 и 35°C, а разсадът се появява за седем до десет дни. При отглеждане със семена от патладжан, вместо с разсад от разсадник, семената остават жизнеспособни около четири години. Най-често семената се засяват в помещение, въпреки че ако живеете в изключително топъл и влажен регион, засяването на семена от патладжан директно в градината може да е успешно.

Засяване на семена от патладжан на закрито

Когато започнете засяването на семената от патладжан в помещение, уверете се, че имате зона, която е достатъчно топла, между 26 и 32°C. Засяването на семената от патладжан трябва да стане четири до шест седмици преди последната очаквана слана. Въпреки че семената от патладжан са малки, те трябва да се засяват на дълбочина около 6 мм с добро качество градинска почва в саксии или контейнери. Използвайте купол или покривало, за да задържите топлината, както и влажността, което ще насърчи покълването при засяване на семената от патладжан на закрито.

При оптимални условия, засятият патладжан трябва да покълне в рамките на седем дни. Две седмици след покълването, подхранвайте разсада веднъж седмично с разтворим тор - 1 супена лъжица (15 мл.) тор към 4 литра вода. Разсадът от патладжан ще бъде готов за пресаждане след шест до осем седмици. Внимателно аклиматизирайте разсада към външните условия, като постепенно намалявате околните температури и намалявате поливането. Изчакайте времето да се стабилизира, без риск от слани и почвата да е топла, преди пресяването. Студените температури ще отслабят растенията, а сланата ще ги убие.

Как да пресеете разсад от патладжан

Веднъж щом разсадът от патладжан е готов за преместване навън, изберете място на пълно слънце с pH на почвата между 5.5 и 7.0 (кисело до неутрално). Обмислете изграждането на висока леха или черен мулч, за да помогнете за затоплянето на почвата и ускоряването на растежа. Също така може да използвате органичен мулч, за да задържите влагата, но не го прилагайте, докато почвата не се затопли.

Още: Лесен експеримент за измерване рН на почвата

За да намалите риска от болести, културите патладжан трябва да се изместват на всеки няколко години и се отглеждат добре след бобови или грахови култури. Разсадът трябва да се поставят на разстояние около 45-60 см. един от друг в редове на разстояние 75-90 см.. След това, растенията ще изискват умерено поливане и двуседмично подхранване. Въпреки че патладжаните са силни консуматори на хранителни вещества, избягвайте торовете с високо съдържание на азот, които ще насърчат растежа на листата, а не на плода. Времето за прибиране на реколтата от патладжан е между 70 и 90 дни след датата на пресаждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com