Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са растенията, които НИКОГА не бива да торите с пепел?

18 май 2022, 11:08 часа

Опитните градинари си служат с какви ли не натурални средства, когато става въпрос за подхранването на растенията в градината. Пепелта е доказано ефективна, но не винаги резултатите от нея са положителни. Има случаи, в които може да причини повече вреди, отколкото ползи.

В днешната статия ще споделим с вас кои са онези растения, които в никакъв случай не бива да торите с пепел и кои е препоръчително да подхраните именно с разтвор, включващ тази съставка.

Как да подобрим реколтата от домати само с натурални вещества

Растенията, които не обичат пепел

Много е важно да знаете, че дървесната пепел е алкална и тя не си компанира добре с растения, които предпочитат кисела почва. Боровинките, момината сълза, лилиите, всички иглолистни дървета, малини, ябълкови дървета, орлови нокти, японска дюля – това са част от растенията, привърженици на киселата почва.

Когато обаче става въпрос за зеле, краставици, грах, боб, цвекло, тиква, нещата изглеждат по коренно различен начин. Тях е препоръчително да подхранвате с разтвор от пепел, ако искате накрая да се радвате на изобилие от плодове.

Някои градинари предпочитат да подхранват почвата със суха пепел. В този случай е препоръчително да се спазват определени количества. На квадратен метър не е желателно да се посипва повече от 100 – 200 грама суха пепел.

Не изхвърляйте пепелта, тя има страхотна полза в градината ви

При приготвянето на разтвор от пепел, се добавя и трапезен оцет. Неговата роля е да активира усвояването на калция от пепелта. Тази тор е изключително подходяща за доматените насаждения. Благодарение на нея накрая градинарите се радват на свръх богата реколта.

Когато говорим за картофи, много трябва да се внимава с количествата пепел. За да бъде тази съставка в полза на зеленчука, с пепелта се тори около година преди засаждането на картофи. Пепелта се посипва директно в лехите и по-малки количества.

Много внимавайте, когато използвате дървесната пепел за подхранването на растения. Важно е да запомните кои растения се влияят положително от нея и кои не са привърженици на тази съставка.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес