Най-добрият разтвор за пръскане на тиквичките е този

23121
Най-добрият разтвор за пръскане на тиквичките е този
Снимка: iStock

Тиквичките са невзискателна култура, но все пак се нуждаят от пръскане, за да се получи добра реколта. И за да запазите всички плодове, имате нужда само от един чудотворен тор. Растежът на тиквичките трябва да се стимулира, ако искате да се радвате на наистина богата реколта.

С правилното подхранване насажденията ще станат устойчиви на болести и няма да дават твърде много празни цветя. Ако правилно обработвате и храните зеленчуците, тогава можете да съберете много тиквички дори от много малък парцел. В случая на помощ идва един разтвор, подходящ за пръскане.

Как да пръскате тиквички

Градинарите считат за най-ефективния начин за подхранване на тиквички самостоятелно приготвен тор, направен на базата на борна киселина и йод. Именно това решение ще може да засили имунитета на културата, както и да увеличи нейната производителност няколко пъти. Тайната е, че в тора има само екологични и полезни компоненти.

Тиквички - как влияят на холестерола

Борната киселина ще бъде полезна за образуването на плодове и може да намали вероятността от появата на празни цветя. Йодът е естествен антисептик и може да защити насажденията от гъбички и бактерии. Можете също така да добавите суроватка към тора - тя ще подхрани зеленчуците с калций.

За да подготвите разтвора, ще ви трябва:

  • 10 литра топла вода;
  • половин чаена лъжичка борна киселина;
  • 30 капки йод;
  • 1 литър суроватка;

Борната киселина трябва да се разтвори в малко количество топла вода. След това добавете останалата вода и добавете 30 капки йод. Разбъркайте добре сместа и добавете суроватката. Оставете сместа да се охлади напълно преди употреба.

След това я изсипете в бутилка със спрей и напръскайте равномерно всички тиквички. Растенията трябва да се обработват много внимателно, за да не пропуснете нито един лист.

Най-добре е да пръскате сутрин или вечер, когато пряката слънчева светлина не пада върху растенията, защото може да изгори листата. Разтворът трябва да се използва веднага след приготвянето, тъй като след няколко часа ще загуби силата си. За максимален ефект можете да повторите пръскането две седмици след първото третиране.

Торене на тиквичките за богата реколта

Тиквичките принадлежат към семейството на тиквите, които не обичат излишния азот и реагират на него чрез нарастващи листа  и мощни върхове, но за сметка на това с намаляване на производителността.

Също така е по-добре да внимавате с органичните торове. Може да се използват под формата на хумус, компост или при подготовката на почвата преди засаждане.

При бавен растеж малки количества хумус ще помогнат. Оборският тор и пилешките изпражнения могат да бъдат вредни поради излишък от въгледореден диоксид, амоняк и азот, отделени при прегряване.

Калиевият хумат е перфектен като балансиран органичен тор за тиквички, тъй като е създаден специално за зеленчукови култури. Важно е да се отбележи, че тиквичките бързо натрупват нитрати, а органичният нитратен азот е техният най-добър източник.

Алтернатива са амонячните форми на азота, т.е. минерални торове.

Препоръчително е първото торене с хумат преди цъфтежа да се извърши в количество от 1 супена лъжица от тора, разтворена в 10 литра вода. Разходът на този разтвор е 1 литър на 1 растение.

Засаждане на тиквички - поръсете почвата с това, за да е богата реколтата


 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се прави най-често подхранване на дини и пъпеши

Как се прави подхранване на тревни площи

Кога е правилното време за подхранване на доматите с борна киселина

Какви грешки се допускат при подхранване на краставици с мая

При поливане на патладжан – за какво трябва да внимаваме?

С какво най-често се прави подхранване на пипер

Какво да засадим през ЮНИ в градината?

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

Топ 3 на най-добрите начини за борба с колорадския бръмбар

Цветя, които да засадите през ЮНИ във вашата градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com