Напръскайте цветята с това и ще забравите за всички вредители

4402
Напръскайте цветята с това и ще забравите за всички вредители
Снимка: iStock

Както знаете, вредните насекоми са способни да атакуват не само растенията на открито, но и тези, които се чувстват съвсем сигурни, разположени на перваза на прозореца на вашия дом като стайните цветя, например.

Лекът, който ще ви избави от вредителите по цветята

В такава ситуация можете да използвате средства, специално създадени за борба с паразитите, или можете да прибягвате до по-щадящи, но не по-малко ефективни народни методи.

Един от тях е използването на катранен сапун. Така че, ако сте се запасили с основната съставка, можете да приготвите ефективното лекарство.

За целта вземете 2 л вода. Изсипете я в подходящ съд и добавете 25 гр сода, 10 гр нарязан чесън и 25 гр катранен сапун. За да избегнете проблеми с разтварянето на последния компонент, първо трябва да го настържете.

Остава само да разбъркате всички съставки, след което разтворът трябва да се филтрира чрез преминаване през тензух. След това можете безопасно да използвате сапунена вода за пръскане на заразени цветя.

Цветята, които трябва да засадите през септември

Най-често цветята са нападани от следните вредители:

Паякообразни акари - принадлежат към смучещи вредители, паякообразните акари са представители на клас Arachnida. Особено активни са през зимата.

Листната въшка ( Aphidoidea ) е дребен вредител с дълго тяло до 2 мм, създаващ големи колонии и лесно видим с просто око. Женските листни въшки са безкрили, но мъжките са крилати. Цветът на тялото варира от класическо светлозелено до кафяво, жълто, червеникаво и черно при различните видове. Но не е необходимо да се диагностицира отделен вид листни въшки, тъй като те са еднакво опасни за стайните култури.

Трипсите са един от най -опасните вредители, когато са повредени, растенията отнемат невероятно дълго време, за да възстановят своите декоративни свойства . Те не образуват масивни колонии и трудно се появяват за дълго време.

 

Люспести ( Diaspididae ) са еднакво опасни и почти непреодолими врагове, изискващи постоянство в борбата с тях и бдителност. Опасни са за всички видове стайни растения – дори за кактуси и орхидеи.

Белокрилки - известни още като бели мухи, тютюневите бели мухи ( Bemisia tabaci ) са опасни в почти всички стадии на развитие. Обичат топлината и липсата на вентилация.

Сред смучещите насекоми, които бързо изтощават растенията и са в състояние да действат незабелязано дълго време, са филцовите насекоми. Растение, засегнато от тези вредители, изглежда отпуснато и увиснало. Първоначално растежът се забавя и след това спира напълно. Лепкава медена роса със саждисти гъбички, наранявания на корените и надземните части в същото време бързо унищожават растението.

Още: Лекар: Тези цветя подобряват паметта и настроението

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо черешата изсъхва през пролетта?

Как се прави пикиране на пипер?

Богата реколта от ягоди - 8 правила, които трябва да знае всеки градинар

Как да се отървете от глухарчетата в градината?

Грижа за петунията - златни правила за пищен цъфтеж

До какво води преполиването на доматите?

Торене със сода - за кои растения е най-добро

С какво трябва да се пръскат ягодите при цъфтеж?

Дървото на желанията - ето как трябва да се грижите за това цвете

Златни правила за засаждане на дини, които всеки градинар трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com