Отглеждане на хибискус в саксия може да е лесно - ето как

14908
Отглеждане на хибискус в саксия може да е лесно - ето как
Снимка: Рikist.com

Харесвате ли големи, изразителни и обилно цъфтящи растения?

Тогава определено ще обикнете хибискуса!

Сортовете за отглеждане в саксии както у дома, така и в градината се различават предимно по цвят. Наистина има какво да избирате, защото каталогът на хибискус е пълен с ярки цветове и ви кани в отделен цветен свят.

Възможно ли е да засадите хибискус в саксия?

Има различни видове от това растение. Например, стайният хибискус е предназначен за отглеждане само на закрито - грижата за растението е подходяща. Популярен е и градински хибискус, който може да се засажда както в градината, така и в саксия, като се използва за декоративни цели. При отглеждане в саксии е необходимо да се вземе предвид бързата консумация на влага и възможното забавяне на растежа на хибискус, така че навременното поливане е от по-голямо значение.

Как да засадите хибискус в саксия?

Първо трябва да подготвите почвения състав, подходящ за растението. Тя трябва да бъде плодородна, умерено хранителна и относително лека. Вземете листна и тревна почва като основа, добавете хумус, пясък и торф в приблизително същия обем. Важна роля играе наличието на дренаж, както и обилното начално поливане, така че почвата да е равномерно навлажнена. Преди засаждане разсадът може да се третира със стимулатор на растежа на корените, което насърчава по-ефективното оцеляване.

7 причини защо тялото ни обожава това растение

При какви условия хибискусът ще расте нормално в саксия?

За да се развие добре хибискусът, размерът на саксията е може би основният фактор. Контейнерът не трябва да е твърде голям, по-скоро тесен, така че не само корените да растат, но и в по-голяма степен земната част: разклоняване, листа, цъфтеж и др. Тоест, така че хибискусът да расте нормално. Каква саксия е необходима при пресаждане? Що се отнася до размера, той е с около 5 см по-голям в диаметър от предишния.

Как да пресадите хибискус в саксия?

Хибискус в саксия е случай, при който засаждането по същество не се различава от презасаждането. Всичко е същото: подготовка на нов субстрат и контейнер, внимателно изваждане на растението от старата саксия и не по-малко внимателно транспортиране, без да се повредят корените. Преди да трансплантирате хибискуса в друга саксия, има смисъл да използвате минерални торове, за да обогатите състава на почвата и по този начин да осигурите добри бъдещи декоративни свойства.

Тайната за буйния цъфтеж на ХИБИСКУСА в цветната градина

Защо хибискусът не цъфти в саксия?

Най-често корените на този проблем се простират от първоначалното местоположение на саксията. Растението обича да диша, тоест се нуждае от постоянен приток на чист въздух, а също така обича слънчева светлина и топлина. Ако поне един от тези три фактора не се вземе предвид, цъфтежът може да бъде затруднен. При недостиг на ултравиолетова радиация (постоянно засенчване) или под въздействието на чести течения, хибискусът може да образува пъпки, но съществува риск те просто да паднат. Затова дайте на вашето растение слънце, топлина и комфорт - тогава декоративният ефект ще бъде най-добрият.

От какви основни грижи се нуждае хибискусът?

Несъмнено това е поливане. Но важен нюанс е, че трябва да поливате с топла вода (загрята на слънце или оставена да седи на закрито). През лятото честотата на поливане е най-висока. Обикновено от състоянието на почвата и от самото растение е ясно, че трябва да бъде леко „ревитализирано“. Също така сред процедурите за грижа са торене (пролет, лято - задължително) и резитба - превантивна, стимулираща или формираща. Не може да се изключи възможността от болести по растенията. Гъбични инфекции или кореново гниене. В този случай е необходимо да се реагира своевременно с подходящи предпазни средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com