Подготовка на почвата за засаждане на лалета

20064
Подготовка на почвата за засаждане на лалета
Снимка: iStock

Замисляли ли сте се над това как се засаждат и как се приготвят луковици. Днес ще ви въведем в дебрите на градинарството и по-конкретно засаждане на лалета:

Как се засаждат лалета през пролетта?

За да засадите луковици през пролетта, първо, трябва да ги имате. Можете да купите посадъчен материал в специализиран магазин или да го съберете от цветна леха през есента. Последният вариант трябва да е изсушен, почистен от остатъците от пръст и да са в слой пробрани в дървени кутии. Луковиците се съхраняват в мазе или сутерен при температура около 0 ° C и с добра вентилация.

През пролетта, преди засаждане, трябва да се подготви посадъчен материал. За да направите това, втвърдете, като оставите луковиците за една нощ в хладилника (но не във фризера). Така те се третират профилактично срещу болести и неприятели. Ако това не е възможно, потопете луковиците за 30 минути в слаб разтвор на калиев перманганат. Непосредствено преди засаждане те трябва да бъдат обелени и проверени за признаци на гниене или друго разваляне. Ако бъдат засадени със засегнати екземпляри, те могат да заразят здравите растения наоколо.

Тук е мястото да се отбележи, че луковиците, закупени в доверен магазин, са напълно готови за засаждане и не изискват допълнителна обработка.

Задължително направете това с лалетата след цъфтежа им

Как да засадите луковици през пролетта?

След като разбрахме кога да засадим луковици на лалета, идва ред за подготвяне на почвата и посадъчния материал. Може да продължите директно към засаждането. Както вече казахме, есенното засаждане е по-подходящо за тези растения. И все пак, ако следвате технологията на засаждане, дори през пролетта може да постигнете висока кълняемост и изобилен цъфтеж.

Изборът на място за засаждане е по-важен за пролетното засаждане. И така колкото по-рано растението се вкорени, толкова повече шансове ще има за ранен цъфтеж. 

На какво разстояние трябва да се засаждат лалетата?

Посадъчният материал трябва да се разпредели равномерно върху цветната леха. Така между бъдещите растения трябва да има разстояние от около 10 см.

Как да засадите?

Направете бразди или изкопайте дупки, полейте ги с вода. Като дренаж няма да е излишно да изсипете пласт от 3 см речен пясък.

Сложете в тях луковичките с върха нагоре и поръсете с пръст. На каква дълбочина трябва да се засаждат лалетата през пролетта ? В зависимост от размера на посадъчния материал дълбочината на засаждане ще е различна. Така за големите е нужно около 10 или повече см, за малките ще са достатъчни 5 см. Не е необходимо да задълбочавате малките твърде много, тъй като това може да забавя поникването, както и обратното. Ако големите се затворят плитко, ще излязат и ще изсъхнат.

Заравнете мястото с гребло и полейте отново. Това ще позволи на луковиците да се уплътнят в почвата да ускори тяхното поникване.

Ако засаждате за първи път нарциси и лалета, тези съвети са за вас

Характеристики на грижи след пролетно засаждане

Вкореняването на луковицата става в рамките на 2-3 седмици, след което след 2 седмици се появяват първите издънки. Грижата за лалетата започва веднага след появата на първите кълнове. Почвата около растенията трябва да се разхлаби, така че въздухът да влезе в кореновата система. Това трябва да се направи внимателно и не дълбоко, за да не се нарани луковицата. Когато се появят плевели, трябва да ги премахнете навреме.

Грижа за лалетата

Лалетата трябва да се поливат редовно. Поливането не трябва да е обилно, основното е, че горният пласт не изсъхва. Внимавайте да не попадне вода върху листата. Може да подхранвате растенията след появата на кълнове с азот, а когато листата се разгънат и се появи цвете, се прилагат сложни торове. По време на образуването на пъпките се прилагат торове на базата на фосфор и калий. Най-добре е да използвате течни торове, но ако решите да използвате сухи, внимателно ги разпръснете по повърхността на почвата. Следете такива да не попаднат върху зелените части на растенията. След това почвата се полива, така че горната превръзка да се разтвори и да проникне в почвата.

След цъфтежа стъблото на цвета със семенната кутия се отрязва. През есента луковиците се изкопават, изсушават и зазимяват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com