Прихващане на магнолия от клонка не е трудно - ето как се прави!

58621
Прихващане на магнолия от клонка не е трудно - ето как се прави!
Снимка: Getty Images/Guliver

За разлика от засаждането на магнолия със семена, прихващането й от клонка (резник) е прост и достъпен метод за размножаване.

Резници

Най-добре е към тази дейност да пристъпите през пролетта. По това време растението се събужда от сън и започва активно да вегетира – затова и резниците тогава се вкореняват по-бързо. Адаптирането им също протича по-успешно. Есента растенията може да нямат време да укрепнат преди настъпването на студовете.

Най-добре изберете млади издънки, които вече са започнали да се вдървесинят. Отрежете ги с остра и дезинфекцирана лозарска (градинска) ножица на разстояние 2-3 мм под пъпка. Важно е върху резника да има поне четири листа. Уверете се, че долният сред е под ъгъл от 45° и не е хоризонтален. Горният срез трябва да бъде на 5–6 см над оставените листа. Ако листата са твърде дълги, скъсете ги наполовина.

Накиснете отрязаните резници в разтвор на стимулатор на растежа. Долната част на растението би трябвало да кисне в течността 24 часа. Тази процедура не е задължителна, но ще ускори процеса на образуване на кореновата система.

На този етап засаждането на резника се извършва първо в саксия. Не забравяйте да се грижите за качеството на почвата. Можете да я приготвите по тази рецепта: 1 част тревна почва, 1 част торф и ½ част пясък. Ако пък не искате да се притеснявате, купете готов субстрат (торопочвена смес).

Как да отгледаме най-красивата и ароматна МАГНОЛИЯ

За да сте сигурни, че посадъчният материал се вкоренява по-бързо, осигурете му висококачествена грижи, които се състоят в следното:

- редовно поливане. Провеждайте процедурата на интервали от 3-4 дни. Уверете се, че горният слой на почвата не изсъхва и не се напуква. Мулчирането е добра идея – например със слама, торф или дървени стърготини. Мулчът ще запази влагата и ще предпази корените на резниците от прегряване.

- подхранване с торове. Препоръчително е да добавите торове към дупките по време на засаждането на открито - ще има достатъчно за целия сезон. Използвайте органични вещества и препарати, богати на различни минерали.

- защита от течение. Младата издънка изисква стабилна температура, без резки промени. Ето защо е най-добре резниците да се вкореняват в затворена оранжерия. Като алтернатива можете да изградите подслон от полиетилен или стъкло.

- опора. Забийте колче до резника и завържете растението към него. Опората ще предпази младото растение от огъване.

Прихващане чрез превиване

Размножаването чрез превиване също е много по-лесно от отглеждането на магнолия от семена – затова и градинарите често прибягват до този метод.

В началото на пролетта огънете клоните към земята възможно най-ниско и ги закрепете с метални скоби. Отгоре ги покрийте със слой рохкава и плодородна почва. За да се образуват по-бързо корени, направете малък кръгъл разрез в средата на заровената издънка.

Може ли да засадите магнолия в градината си - ето какво трябва да знаете

Преместване на постоянно място

Магнолията има крехка и деликатна коренова система, която не реагира добре на преместването. Новото място трябва да бъде добре осветено, защитено от студени течения. Почвата – подходящо хранителна, с неутрална киселинност. Имайте предвид, че варовита почва е крайно неподходяща за засаждане на магнолия на открито.

Вкоренените резници и издънките от превитите клонки преместете в градината, когато достигнат 1 метър височина. Това се извършва през септември с цел растението да има достатъчно време да се адаптира.

Действията при преместването са доста прости. Изкопайте дупка с диаметър и дълбочина по 50 см. Напълнете я наполовина с плодородна почвена смес и засипете с нея растението до нивото на кореновата шийка. Остава само обилно еднократно поливане и мулчиране. В бъдеще поливайте, когато горният слой на почвата изсъхне. В началото на пролетта наторете с комбиниран минерален тор (преди началото на цъфтежа). В средата на лятото изрежете счупените, сухи и болни издънки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com