Пръскане на краставиците с борна киселина - кога и как се прави

6768
Пръскане на краставиците с борна киселина - кога и как се прави
Снимка: iStock

Градинарите често използват борна киселина като стимулатор на образуването на плодове. Краставиците реагират с благодарност на това торене, увеличавайки производителността с 25-30%. Съставката се използва под формата на разтвор, който се напръсква върху листата. Стимулиращото третиране се извършва в моментите на бутонизация, масов цъфтеж и плодообразуване.

Пръскане на краставиците с борна киселина - 3 рецепти

Борната киселина за хранене може да бъде закупена в аптека или магазин за градинарство. Това вещество е бял кристален прах, трудно се разтваря във вода.

Първо, тя се разрежда в малък обем течност (200-300 ml). Водата трябва да е гореща. След това полученият концентрат се разрежда с хладка вода до необходимия обем. Най-простата рецепта предполага използването само на кристали борна киселина (0,5 ч.л.) и вода (10 л). В някои случаи към разтвора се добавят допълнителни добавки.

Торене на краставиците с пепел - как се прави 

Краставиците, засадени на открито, невинаги се опрашват успешно от пчелите. Опрашваните от пчели сортове могат да цъфтят, но не и да образуват плодове. Това е ясен знак, че опрашителите не са си свършили работата. За да привлекат пчелите, краставиците се напръскват с разтвор на борна киселина, към който е добавен мед. Приготвяне на разтвора:

Разредете 5 гр борна киселина в 1 литър гореща вода. Изсипете концентрата в кофа с 9 литра вода със стайна температура. Добавете 1/4 чаена лъжичка кристали калиев перманганат.

Добавете 100 гр мед към разтвора и разбъркайте добре. Миризмата на мед ще привлече пчелите. Качеството на опрашването пряко влияе върху обема на реколтата. Ако няма мед, можете да използвате обикновена захар в същото количество. Калиевият перманганат в състава играе ролята на дезинфекционен компонент. Разтворът има пагубен ефект върху гъбичните спори и патогенните бактерии. Храстите се напръскват със състава по време на цъфтежа и в началото на плододаването.

В активната фаза на цъфтеж храстите посвещават цялата си сила на този процес и могат частично да загубят своите защитни функции. Отслабеният имунитет лишава краставиците от способността да се противопоставят на вредните насекоми. Листните въшки са един от ужасните градински вредители, които могат напълно да унищожат реколтата за кратко време. Пръскането с борна киселина може да се комбинира с третиране срещу паразити.

В този случай съставът се приготвя от следните компоненти:

  • 1/2 ч. л. борна киселина;
  • 2 супени лъжици амоняк;
  • няколко кристала калиев перманганат;
  • 10 литра вода;

Малко количество вода, взето от общия обем, се загрява добре и се смесва с борна киселина до пълното разтваряне на кристалите. След това концентрираният състав се излива в кофа с вода. Тук също се добавят амоняк и няколко кристала калиев перманганат.

Разтворът се разбърква старателно, излива се в пулверизатор и краставиците веднага се третират с него. Действието на състава е защита срещу гъбички, листни въшки и други насекоми, слабо азотно торене. Пръскането се извършва в сухо, облачно време. Ако скоро завали, третирането трябва да се повтори.

3 сорта корнишони, които са любими на градинарите

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com