ТОВА трябва да посадите в градината си през октомври

10814
ТОВА трябва да посадите в градината си през октомври
Снимка: iStock

Октомври е преходен месец в градинския календар, който бележи прехода от топлите летни към по-хладните есенни дни. Тъй като листата започват да променят цвета си и да падат, градинарите имат уникалната възможност да засеят различни растения, които виреят добре при по-меките температури и по-кратките часове на деня през този сезон.

Какво да засеете в градината си през октомври?

Зеленчуци за хладния сезон: Октомври е идеалното време за засаждане на зеленчуци от хладния сезон като маруля, спанак, зеле и репички. Тези култури ще се възползват от по-ниските температури, които ще им помогнат да се предпазят от преждевременно поникване на семената.

Чесън: Засадете скилидки чесън през октомври, за да получите богата реколта през следващата година. Уверете се, че сте избрали добре дренирано място с пълно слънце, и бъдете търпеливи, тъй като развитието на чесъна може да отнеме няколко месеца.

Лук: По същия начин можете да засеете луковици или семена през октомври. Лукът е студоустойчив и ще презимува добре, осигурявайки ви свежа продукция през пролетта.

Направете ТОВА през есента във вашата градина, за да имате успех

Покривни култури: За да подобрите състоянието на почвата и да предотвратите ерозията, помислете за засаждане на покривни култури като зимна ръж или детелина. Тези растения добавят органични вещества в почвата, потискат плевелите и предпазват от изтичане на хранителни вещества.

Многогодишни билки: Билки като мащерка, риган и лук могат да се засаждат през октомври. Те ще създадат силна коренова система през зимните месеци и ще дадат обилна зеленина през пролетта.

Цветни луковици: За да си осигурите ярки пролетни цветове, засадете цветни луковици като лалета, нарциси и крокуси през октомври. Подгответе почвата, като добавите компост, и спазвайте препоръките за дълбочина на засаждане и разстояния за всеки вид луковица.

Плодни дървета и храсти: Въпреки че е най-добре да засаждате овощни дървета и храсти през пролетта, октомври е подходящо време за тяхното пресаждане или преместване. Осигурете им достатъчно време да пуснат корени, преди земята да замръзне.

Семена за диви цветя: Ако искате да привлечете опрашители и да добавите цвят в градината си следващата пролет, разпръснете семена от диви цветя през октомври. Изберете местни сортове, които са адаптирани към климата и почвата във вашия регион.

Направете ТОВА през есента, за да се радвате на красива градина през пролетта

Есенно цъфтящи едногодишни цветя: За цвят в края на сезона помислете за засяване на есенноцъфтящи едногодишни растения като теменужки, виоли и декоративно зеле. Тези растения издържат на ниски температури и осигуряват визуален интерес в градинските лехи.

Стайни растения: Ако сте градинар на закрито, октомври е подходящо време да посеете семена за стайни растения или билки, които можете да отглеждате на закрито през зимните месеци. Билки като магданоз, кориандър и босилек виреят добре на слънчеви первази на прозорците.

Не забравяйте да следите местния климат и датите на замръзване, тъй като те могат да варират значително в зависимост от региона. Освен това правилната подготовка на почвата и редовното поливане са от съществено значение за успеха на засадените през октомври растения. С внимателно планиране и внимание към детайлите можете да се радвате на продуктивна и красива градина през есенния сезон и след това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com