В сенчестите части на градината засадете ТЕЗИ цветя

1269
В сенчестите части на градината засадете ТЕЗИ цветя
Снимка: Tama66 / Pixabay

Градините не винаги са слънчеви и пълни с ярки цветя. Има дворове и участъци, които са по-скоро сенчести и не получават много слънчеви лъчи. Но това не означава, че не можете да имате красива градина и там! Съществуват растения, които процъфтяват в сянка и могат да превърнат дори най-мрачните ъгли на вашата градина в оазис на красота. В този статия ще разгледаме различните видове сянка и какви растения са най-подходящи за тях.

Какво е сянката?

Преди да определим какви растения са подходящи за сянка, трябва да разберем какво точно представлява сянката в градината. Сянката може да бъде разделена на няколко категории:

Цветя с БЯЛ цъфтеж за красива и елегантна градина

1. Плътна сянка: Това е място, където интензивността на светлината е ниска почти през целия ден. Обикновено се намира под гъстите крони на дърветата, където слънчевите лъчи трудно достигат.

2. Частична сянка: Това е място, което получава слънчеви лъчи само за няколко часа през деня, останалото време е в сянка.

3. Лека сянка: Този вид сянка се характеризира с това, че мястото е на сенчесто през по-голямата част от деня, но самата сянка не е толкова плътна.

Зеленчуци, които може да засадите на сянка и да имате УСПЕХ

Растения за плътна сянка

За местата с плътна сянка, където слънчевата светлина е рядка, има няколко видове растения, които могат успешно да се отглеждат:

Кукурякът (Helleborus)

Кукурякът е растение, което не изисква много грижи и се отглежда лесно. Той предпочита сянка и влажна почва. Засаждайте го през пролетта или есента и се наслаждавайте на неговите красиви цветове през зимата и ранната пролет.

Дамското сърце (Dicentra)

Дамското сърце е едно невероятно цвете, което обича сянка и добре дренираната почва. То не изисква често поливане, което го прави идеален избор за места с плътна сянка.

Растения, които не се нуждаят от много светлина, за да растат бурно

Растения за Частична и Лека Сянка

Ако имате места в градината с частична или лека сянка, имате повече възможности за разнообразие. Ето някои подходящи растения за тези условия:

Бегония (Begonia)

Бегонията обича светлината, но не директната слънчева светлина. Поставете я на правилното място и тя ще ви зарадва с красиви листа и цветя.

Импатиенс (Impatiens)

Импатиенсът е изключително популярно цвете през лятото и предпочита сенчести места. Това цвете не обича твърде високите температури, затова частичната сянка е идеалното място за него.

Растения, които изцяло живеят на сянка

Храсти

Храстите предоставят разнообразие и структура в градината ви. Те могат да се отглеждат успешно както в частична, така и в лека сянка. Растения като тис, бучиниш и рододендрон са отлични избори.

Увивни растения

В сенчестите части на градината си можете да засадите и увивни растения, като бръшляна или пълзяща хортензия. Те ще изпълнят пространството с красиви цветове и ще придадат уют на мястото.

С правилния избор на растения и грижи, вашият сянчест двор може да се превърне в чудесно място за отдих и красота. Не се ограничавайте от липсата на слънце, а създайте впечатляваща градина, която ще ви радва през цялата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com