Внимавайте при поливането на орхидеята през зимата – ето защо

5209
Внимавайте при поливането на орхидеята през зимата – ето защо
Снимка: iStock

Орхидеите са считани за капризни цветя – твърдение, което е напълно невярно. Подобно на всички растения, те също имат своите предпочитания към околната среда и ако просто знаете триковете и правилата за отглеждането им, ще цъфтят постоянно и няма да срещате трудности. Особено внимателни следва да  бъдете през зимата, тъй като орхидеите не обичат студа, а течението е опасно за тях. Ако оставите крехките цветя на течение, бързо ще ги загубите. Това налага внимателен избор на помещението и мястото, на което ще прекарат любимите ви саксийки студените месеци, уплътняване на врати и прозорци, както и поставяне на купичка с вода близо дотях, ако помещението се отоплява и въздухът е прекалено сух. Най-значителният проблем идва от факта, че орхидеите обичат светлината и е задължително да бъдат около прозорците, за да ви радват с цветовете си през всички сезони, а там рискът от течение е най-голям. Специалистите препоръчва уплътняване на прозореца, пред който са разположени орхидеите.

Правете това редовно, ако искате вашата ОРХИДЕЯ да цъфти

Проблеми, свързани с поливането на орхидеите през зимата

Друг голям проблем, свързан с орхидеите през зимата, е поливането и опасността от замръзване. Поливането на орхидеята през зимата е истинско предизвикателство, тъй като саксиите и корените им се потапят във вода, както ви е известно. Това съвсем естествено увеличава риска от замръзване през зимата, ако ви липсват знания и опит как да ги освежите и хидратирате правилно.

Поливането на орхидеята през зимата – как?

1. Честота на поливане

Зимата поливането следва да се извършва по-рядко в сравнение с топлите месеци. 2-3 пъти на месеца е достатъчно за цветята ви. Не пропускайте обаче да овлажнявате въздуха ежедневно с купичка с вода в стаята.

Видове орхидеи, които се гледат много ЛЕСНО

2. Температура на водата за поливане

Вероятно се колебаете каква вода да сложите в съда, в който ще потопите корените на орхидеите, защото сте чували, че са склонни да замръзват – нещо, което е пагубно за тях. Забравете обаче за топлата вода. Тя няма да реши проблема. Водата следва да е хладка, не студена, но хладка.

3. Проблемът замръзване

Най-големият проблем, свързан с поливането на орхидеите през зимата, е опасността от замръзване. И тук има хитър трик, който помага. Потопете саксиите в хладка вода, подръжте ги 15-20 минути и ги извадете, без да ги поставяте веднага на плътна повърхност. Дайте им време да се оцедят. Скара, решетка за горещи съдове, дори сушилника за дрехите ви се превръщат в чудесно място за оцеждане на саксиите. Ако не им предоставите тази възможност да се оттече водата, то корените ще замръзнат при ниските температури през зимата и ще погубите цветята си.

Изпълнявайте поливането на орхидеята през зимата в тези три стъпки и няма да имате проблем с отглеждането ѝ дори в най-мразовитите дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com