Засадете тези растения до доматите и вредителите ще изчезнат

3074
Засадете тези растения до доматите и вредителите ще изчезнат
Снимка: iStock

Само градинарите с опит знаят какво точно трябва да засадят до доматите, за да отблъснат вредителите. Има няколко растения, които идват на помощ в случая - босилек, чесън, невен, настурция, магданоз, мента.

Растенията, които трябва да засадите до доматите 

Босилекът има силен аромат, който може да отблъсне листни въшки, белокрилки и други. Освен това босилекът подобрява вкуса и аромата на доматите. Засаждането на босилек между редовете не само помага в борбата с вредителите, но има и други предимства - подобрява вкусовите качества на реколтата.

Чесънът има силен аромат, който отблъсква и вредните насекоми. Засаждането му около домати създава естествена бариера срещу насекоми. В допълнение, чесънът може да помогне за предотвратяване на някои гъбични заболявания, което го прави идеален спътник за домати.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Невен - това растение не само ярко украсява градината, но и ефективно защитава доматите от нематоди и охлюви. Това цвете отделя вещества, които отблъскват много насекоми. Невенът подобрява и състоянието на почвата и е идеален съсед на доматите.

Настурция - тя привлича листните въшки, като същевременно с отвлича вниманието им от доматите. Това растение действа като капан, събира вредители по листата си и по този начин предпазва доматите. В допълнение, настурцията има декоративни свойства и добавя яркост към градината. Разбира се, нейното засаждането в предизвиква много спорове заради способността да привлича листни въшки. Някои градинари са на мнение, че това не е добра идея, докато други считат, че привличайки към себе си листните въшки, настурцията всъщност предпазва другите растения от атаките им.

Магданоз - ароматът му отблъсква морковените мухи и някои други вредители. Магданозът също помага за подобряване на растежа на доматите благодарение на кореновите си секрети, които стимулират развитието на кореновата система на съседните растения.

Мента - неиният силен аромат действа като естествен репелент. Важно е обаче да запомните, че ментата може да се разпространи бързо, така че е най-добре да я засадите в контейнери, за да контролирате нейния растеж и да нямате проблеми в бъдеще.

Ментата предпочитат добре дренираща почва с диапазон на pH от 6,0 до 7,0. Тя също така се нуждае от много слънчева светлина, поне шест часа на ден; предпочита малко по-ниски температури. Ментата може да се отглежда от семена или. резници, а резниците са по-бърз вариант.

Ментата се нуждае от постоянна влага, но прекомерното поливане може да доведе до загниване на корените. Най-добре е да напоявате растението, когато почвата се усеща суха на допир на дълбочина от 1 см. Редовното торене също е задължително, като се използва балансиран тор на всеки три до четири седмици през вегетационния период.

Най-добрите торове при засаждане на домати - какво се слага в дупката

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сигнал за какво са черните петна по листата на доматите

Кухненската съставка, която унищожава мравките и листните въшки

Тази бяла напитка е най-добрият тор за доматите

При поливане на доматите с йод – какви груби грешки се допускат?

Как да се преборим с белите петна по доматите

Колко често трябва да поливате краставиците и с какво да ги подхранвате?

При поливане на безколови домати – какви особености има?

Кои цветя са подходящи за отглеждане на балкона?

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com