Засадете тези сортове картофи - те са най-вкусни

56517
Засадете тези сортове картофи - те са най-вкусни
Снимка: iStock

На въпроса кой сорт картофи е най-вкусен, не е лесно да се даде отговор - различните сортове имат отличен вкус при един метод на готвене и по-лош при друг.

Един от тези сортове е Rogneda. Той е доста продуктивен, изглежда красив (клубените са овални, равномерни, със здрава кожа, което служи като гаранция за тяхната отлична транспортируемост и качество на запазване). "Rogneda" е устойчив на много заболявания - от рак на картофите, ризоктонизол до бича на картофите - фитофтора.

Тимо

Сред разновидностите на чуждестранната селекция "Тимо" е много популярен. Финландските агрономи са го изпробвали, така че е най-подходящ за отглеждане в северните места със стабилен, равномерен климат, защото не обича резки промени. Грудките са подходящи за всичко - от пържене до пасиране.

Адрета

Адрета - нейният вкус, външен вид и издръжливост са толкова добри. Дори ако удари есенна слана,  няма да пострада - грудките рядко придобиват онзи неприятен сладникав вкус, което прави невъзможно яденето на замразени картофи. Адрета е издръжлив, непретенциозен, устойчив на вируси, колорадски бръмбар и телени червеи. Въпреки това, той е уязвим към късна болест и обикновена краста.

Зеленчуци, които да засеете в домашната градина през ЮНИ

Най-продуктивните сортове картофи

Златка

Не е лесно да се реши кой сорт картофи е най-продуктивен, защото редовно се раждат нови интересни сортове. Съвсем наскоро два сорта картофи бяха тествани наведнъж, като и двата се отличаваха с отлична плодовитост. В допълнение към производителността и множеството клубени (едно растение може да даде до 20 клубена на собственика), устойчивостта на картофена напаст, фитофтора, също го прави интересен. Що се отнася до вкуса, той също е добър - пулпата е гъста, нишестена, много приятна.

Гала

Сред картофите с "бяла кожа" това е един от лидерите по популярност. Той е известен и обичан поради феноменалната си непретенциозност. Това е ранен узрял сорт, с големи грудки (около 100-120 g), а от един храст могат да се съберат до 25 картофа. Що се отнася до вкуса, той е много добър не само за обикновени ястия, но и за диетична храна - има малко нишесте и много каротин. Сортът е устойчив на различни патогени, слабото му място е ризоктониозата.

Засяване на картофи: Лесни стъпки за начинаещи градинари

Луговской

Един от най-популярните високопродуктивни сортове картофи. Пулпът е мек, ронлив, вари се много меко и се топи в устата, в сравнение с обикновените сортове има много протеини и витамин С. Луговской е със средно узряване, много устойчив на рак, заобикаля се от колорадски бръмбари и телени червеи. Вярно е, че сортът не е подходящ за машинно прибиране на реколтата - има тънка, деликатна кора, която лесно се поврежда.

Най-ранните сортове картофи

Любава

Един от най-добрите сортове картофи, препоръчвани от градинарите. Месото на "Любава" е плътно, бяло, чийто цвят не помътнява по време на готвене.

Red Scarlett

Един от най-популярните ранни холандски сортове картофи. За ранна зрялост, високи добиви, устойчивост на горещо сухо време и безразличие към фитофтора и нематоди. И производителите на бързото хранене оценяват Red Scarlett за красивия му външен вид и добрия вкус. Пулпът обаче не се смила добре.

Импала

Това също е холандски сорт, много ранен - ​​след появата на първите кълнове на полето, картофите могат да бъдат изкопани след един и половина до два месеца. Грудките са все още малки и леко воднисти на вкус, но доста подходящи за ядене. Но ако изчакате още три-четири седмици, тогава картофите узряват напълно, стават много вкусни и дори стават за картофено пюре - разваряват се добре. Impala може да даде дори две реколти за една година. Средно около 10-12 грудки се събират от храст, те са равни, красиви, с малки, лесни за преброяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

Напръскайте прасковите с това през пролетта, за да берете сочни и сладки плодове

5 дървета, които привличат нещастие - НЕ ги засаждайте в двора си

Трябва ли да се варосват овошките преди Великден?

Трябва ли да се отреже първата пъпка на розите?

Засаждане на разсад в градината - по кое време на деня е най-добре да се прави

Пресаждане на нарциси - кога се прави

Направете това с лалетата след цъфтежа им, за да цъфтят ярко следващата пролет

Поливане на рози по време на цъфтежа - как е правилно да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com