Защо изсъхват листата на цветята в саксиите през зимата?

13497
Защо изсъхват листата на цветята в саксиите през зимата?
Снимка: Pexels/Pixabay

Стайните цветя правят къщата уютна, подобряват въздуха и радват окото с веселите си зелени листа. Поддържането на растенията в перфектно състояние през зимата е доста трудно. Сухите върхове на листата или петна по листните плочи развалят външния им вид и влошават настроението на хората в къщата.

За да разберете защо върховете на листата на стайните растения изсъхват, трябва да знаете какви фактори влияят неблагоприятно на тяхното състояние.

При закупуване на нов "зелен домашен любимец" е необходимо да се проучат какви са изискванията към условията на отглеждане на този вид. Много стайни цветя: декоративно листни и декоративно цъфтящи, папрати, орхидеи и палми идват от тропиците и субтропиците. В естествената си среда те живеят при висока влажност и дифузна светлина.

Какво влияе върху състоянието на стайните цветя?

Влажност на въздуха

Условията на апартамента са значително различни от тропическата джунгла. През отоплителния сезон влажността на въздуха в апартамента пада до 30-40%, докато повечето растения се нуждаят от поне 60-70% влажност, а някои до 80%.

Как става засаждането на цветя в градината?

Липса или излишък на светлина

През зимата има толкова малко естествена светлина, че дори непретенциозните цветя могат да страдат от липсата й. В същото време на южните первази на прозореца в слънчев ден листата на тропическите растения могат да се изгорят.

Температура на почвата и въздуха

През зимата студът идва от перваза на прозореца, така че корените се охлаждат, не всеки вид толерира това без последствия. В допълнение, в студената почва влагата се изпарява по-бавно след поливане, ако зимният режим на напояване не се коригира, корените на стайните цветя могат да изгният.

Температурата на въздуха в близост до централно отопление може да бъде много по-висока от тази, от която се нуждае определен тип растение.

Деликатни и лесни за отглеждане цветя

Лоша вода за напояване

Чешмяната вода е значително по-различна по състав от дъждовната. Съдържа хлор, в твърдата вода има излишък от калциеви и магнезиеви соли. При поливане с чешмяна вода минералните соли постепенно се натрупват в почвата, излишъкът им влошава усвояването на влага и хранителни вещества от корените на растенията.

Излишно подхранване

През зимата повечето цветя растат по-малко активно, отколкото през пролетта и лятото. Приемът на хранителни вещества е намален. Ако продължите да подхранвате стайните цветя през зимата със същата честота, както през лятото, тогава почвата неизбежно ще стане солена. Поради излишъка от минерални соли в почвата, растенията се чувстват потиснати.

Тези цветя не са КАПРИЗНИ и са много лесни за отглеждане

Липса на място

Стайните цветя са адаптирани към живот в ограниченото пространство на саксия, но трябва да се пресаждат от време на време. Ако корените са опрели в дъното на контейнера, не е изненадващо, че растението се чувства неудобно.

Насекоми

От топлината в апартамента насекомите вредители се размножават със светкавична скорост. Те могат да бъдат внесени в къщата с растения, които са прекарали лятото навън, или с ново цвете от магазина.

Листни въшки, паякообразни акари, белокрилки, брашнести червеи, люспести насекоми и лъжливи насекоми са в състояние да населят стайни цветя в продължение на няколко дни. Те изсмукват соковете от листата, поради което растенията спират да се развиват и изглеждат плачевно.

Заболявания

Гъбичните заболявания се проявяват под формата на различни изсъхващи петна по листата на стайните цветя. В тесните условия в апартамента е особено важно да се предотврати разпространението на инфекцията в съседните растения, така че трябва внимателно да наблюдавате вашата „домашна оранжерия“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com