Зимни болести по мушкатото – как да го предпазите?

6253
Зимни болести по мушкатото – как да го предпазите?
Снимка: congerdesign / Pixabay

Цветето, познато на повечето домакини, едно от най-често отглежданите у нас в близкото минало, подходящо за отглеждане в саксии както в дома, така и в градината, е изключително устойчиво, некапризно и лесно за обгрижване. То зарежда сетивата с енергията на ярките си цветове и пречиства въздуха в помещенията, в които се намира. Мушкатото рядко страда от заболявания и вредители, което го прави предпочитано и днес, но това далеч не означава, че е застраховано от разболяване, гниене и съхнене при неправилна грижа. Кои са най-честите зимни болести по мушкатото и какво да направите, за да „оздравее“ цветето и да ви радва с ярките си цветове и през новата година?

Зимни болести по мушкатото – причини и как да реагирате

Макар да боледува сравнително рядко и да е устойчиво, мушкатото може да бъде поразено от около 45 болести, разделени на бактерии, вируси и гъбички. Част от тях са толкова редки, че почти забравяме за тях, а други не могат да бъдат лесно различени без професионална помощ. Не за тях става дума, а за болести, които засягат масово тези цветя, както и за болести по мушкатото през зимата.

Поддържайте двора си красив и през зимата

1. Гниене

Често може да забележите гниете на мушкатото и през зимата, ако направите грешка с поливането, макар да е характерно за по-топлите месеци. Гниенето най-често е резултат от прекомерната влага. Зимата, когато температурите са ниски и цветето е забавило метаболизма си, следва да намалите още повече количествата вода, които използвате. Мушкатото не обича водата и страда от преполиването, а през зимата следва съвсем да ограничите количеството на живителната течност, ако не искате да гние любимото ви мушкато.

2. Замръзване

Когато температурите паднат под нулата, не само приберете саксиите в помещение, но и се постарайте да „облечете“ своите цветни ароматни приятелки. Може да използвате стари кърпи, бъбъл фолио или каквото прецените, за да покриете мушкатото, ако прогнозата за времето сочи сибирски студ. Не пропускайте и да поставите саксиите далеч от пода – на маса, столове, плот или където прецените, но не и на земята, тъй като рискувате да замръзнат мушкатата ви.

Никога НЕ слагайте саксиите с тези цветя на перваза на прозореца особено през зимата

3. Листно завиване по мушкатото

Това заболяване се проявява именно през зимата, докато през лятото не се наблюдава и дори заразено растение не може да бъде разпознато. Резници, взети от видимо здрави растения в топлата част на годината, могат да покажат типични симптоми на заболяването при появата на нови листа през зимата. Сред тези симптоми са жълти петна по листата, набръчкване на листата, гниете и опадване на листата. Понякога загнива цялото растение, а растежът и развитието му са винаги засегнати. Трудно е да избегнете болестта, тъй като по време на взимане на резниците през есента тя не се проявява и не може да различите здравото мушкато от това, което е носител на заболяването.

4. Вредители

Въпреки че вредителите рядко тревожат мушкатото, нека предложим лесно решение за справяне и с тях, удачно за профилактика. Трикът със скилидка чесън е широко разпространен. Идеята е да се зарови една скилидка в почвата в саксията на мушкатото, която да гони с миризмата си вредителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com