Бизонче се роди в Добрич

32952
Бизонче се роди в Добрич

Бизонче се е родило в Центъра за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич. Това съобщи арх. Пламен Ганчев, зам.-кмет „Устройство на територията” в община град Добрич, съобщи агенция "Фокус". Преди две години в ЦЗПЖ се роди първото бизонче - Добра.

Сега новороденото е мъжко и все още няма име, но по думите на арх. Ганчев, името му със сигурност ще започва с „Доб...”, според изискванията на племенната книга на европейския бизон (зубър) на полската организация „Беловежка пуста”. Зубърът е класифициран като застрашен вид животни от 1996 година. Европейският бизон живее в резервати близо до Беловежката гора в Полша и Беларус. Срещат се стада и в Литва, Украйна, Русия и Киргизстан.

Героите на Йовков оживяват в етнофестивал

Етническото многообразие на Йовковите герои оживява в уникален етнофестивал. Това е първата по рода си подобна инициатива, чийто дома...

Арх. Ганчев заяви, че според мнението на ветеринарни специалисти бизончето, родено преди дни в добричкия зоопарк, е в добро състояние. Мъжките могат да достигнат тегло 1000 и повече килограма и дължина на тялото около 2,5 – 3 метра. Сред любопитните факти е този, че навремето зубърът по закон е бил собственост на полските крале, руските царе и литовските князе.

Европейските бизони са най-големите бозайници в Европа, роднини на американския бизон. Бременността им трае 270 дни. Раждат по едно малко, което тежи 27 кг и бозае половин година. Двойката зубри в ЦЗПЖ в Добрич е подарък от парк Лангенберг, Швейцария. През тази година се очаква в центъра да пристигнат и двойка кафяви мечки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини