Българин пробяга най-дългото състезание в света

6690
Българин пробяга най-дългото състезание в света
Снимка: PR Agency AVS

Рано тази сутрин българското знаме се развя в Ню Йорк от Тодор Димитров – „Ел Капитан“. Той завърши най-дългото състезание в света „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ за 51 дни 17 часа 8 минути 38 секунди, стана един от 44-те бегачи, завършили състезанието през 20 годишната му история, и се класира на 40-то място. Само 6 дни преди края, Тодор беше на място, на което никой бегач не желае да бъде на този етап от състезанието. Той имаше изоставане от 32 мили или 51,5 км, но ето че той влезе в надпревара с времето и волята и успя да пробяга разстоянието от почти 5000 км. В едно от последните си интервюта Тодор казва „Когато приключа, се надявам да осъзная всичко, което се е случило.” Очакваме Тодор Димитров да се завърне на Родна земя на 12 август, за да разкаже своя подвиг да бъде 44 в света света успял да изтича състезанието - едно доказателство за удивителната природа на човека, за неговия неограничен потенциал.

В своята реч зам. директорът на състезанието Сахишну Шчезиул поздравява Тодор Димитров с думите: „От името на Шри Чинмой маратон тим, на твоите почитатели от цял свят и особено от България, сърдечно те поздравяваме. Благодарим ти, че дойде и ни дари с присъствието си в това състезание и ти пожелаваме още много успехи.“

Обновените спортни площадки в Бургас вече са отворени за жителите и гостите на града

Още една крачка за развитие на масовия спорт беше направена в Бургас. Общината отваря училищните дворове за всички, които искат на спор...

Тодор Димитров е втория българин, който се изправя пред този подвиг. Шопан - Цветан който е успял да покрие дистанцията 3 пъти от 8 опита, през 2005, 2006 и 2018 година, 3100 мили (4 988.96 км) – с най-добър резултат от 50 дни 13 часа 48 минути (2006г), което е национален рекорд.

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“, се определя като една от най-трудните, биологично невъзможни прояви за издръжливост. Външните предизвикателства пред които се изправят бегачите са, че те бягат в кръг в продължение на 52 дена без прекъсване, износват повече от 15 чифта маратонки и бягат повече от два маратона на ден (60 мили или 97 км), обикалят трасето (тротоара около едно училище и няколко игрални площадки в Куийнс, Ню Йорк) повече от 5600 пъти. Бегачите се хранят докато бягат, почиват минимално и прекарват възможно най-много време на трасето. Състезанието се провежда в месеците юли и август, от 23 години насам. Бегачите са изложени освен на огромното натоварване, също и на най-горещите дни от годината, изпепеляващото слънце, както и летните бури, които не са рядкост.

Основателят на състезанието Шри Чинмой казва: „Ако живеем в сърцето, невъзможното не съществува” и „Ние всички сме наистина неограничени, ако само се осмелим да предизвикаме възможностите си и имаме вяра”.

Повече за състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“

УЕФА наказа България за расизъм

Дисциплинарната комисия на УЕФА наказа националния отбор на България с частично затваряне на трибуни на стадион "Васил Левски" за предс...

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ (3100 мили се равнява на почти 5000 км) е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам. Всеки участник трябва да изминава средно по 96 км на ден. Малцина се решават да приемат това привидно непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си. По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духът, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето.

За Тодор Димитров:

Тодор Димитров – „Ел Капитан“ - Завършил множество ултрамаратони в Европа, Азия и Америка, включително 3 шестдневни ултрамаратона, пет 24-и бягания, обиколката на Мон Блан (UTMB), както и маратон в Кабул, Афганистан. Национален рекордьор на 6 дни с пробягани 707 км.

За състезанието „3100 мили: Себенадминаване“:

До момента по-малко от 50 души успявали да стигнат до финала на състезанието. Състезанието се провежда всяка година между юли и август в Куинс, Ню Йорк (най-горещите месеци в годината). Всеки бегач трябва да изминава повече от два маратона между 6:00 и 24:00 ч. Рекордът за разстоянието е 40 дни 9 часа 6 минути, поставен през 2105 г. от Ашприхатал Алто (Финландия). Националният рекорд на България е 50 дни 13 часа 48 минути 57 секунди и е поставен от Шопан (Цветан) Цеков 2006 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com