Училище за „бездомните“ класове ще строят в Рибново (СНИМКИ)

10167
Училище за „бездомните“ класове ще строят в Рибново (СНИМКИ)
Снимка: СУ "Йордан Йовков" - Рибново

Договор за реконструкция и разширение на училището в Рибново подписа Манчо Джуркин – временно изпълняващ длъжността директор.

За изпълнител след проведена обществена поръчка за инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) е избрана благоевградската фирма „Престиж бизнес 93“ ООД. Тя е класирана на първо място с оферта на обща стойност 5 879 400 лева с ДДС. От тях 225 000 лв. са за проектиране.

Ангажиментът й е да изпълни проекта за общо 330 календарни дни. От тях 60 дни за изработка на проект и 260 – за строителство.

Децата в СУ „Йордан Йовков“ са 500 на брой. Класните стаи са 32, а паралелките са 24 основни плюс 14 възпитателски, общо 38.

„Шест класа се „въртят“, нямат си класна стая, те са „бездомни“. Ние сме на двусменен режим, ако трябва да минем на едносменен, каквито са намеренията на министерството, тогава ще са ни нужни още повече стаи“, каза при обявяването на поръчката директорът. 

След всеки час ученикът в Рибново взима чантата си и върви по коридорите и етажите до друга класна стая.

„Учат в коридори, пригодени за класни стаи, учат в столовата, в мазета, в работилници – всяко пространство, което може да се ползва като място, където да ги съберем. Най-малките са с предимство - те си имат класни стаи. По-големите обикалят. Някои с това ги плашим, че ще ги направим бездомни. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно“, коментира училищният шеф. 

Проектът за реконструкция и разширение е планиран да се изпълнява на етапи. Първо, изграждане на изцяло нов учебен корпус. Второ, подобряване на материално-техническата база на старото училище, която е изключително влошена, прилагане на енергийно-ефективни мерки, осигуряване на достъпна среда, текущ ремонт, обзавеждане и оборудване. Третият етап е реконструкция и благоустрояване на дворното пространство.

С изпълнението му трябва да се реши проблемът със затруднения учебен процес, недостига на класни стаи за големия брой ученици и провеждането на нормален учебен процес.

Преди да обяви поръчката през май месец директорът провел среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, който поел ангажимент да осигури финансиране за училището.

Към онзи момент в сметката им бе постъпила сумата от 300 000 лева, които са достатъчни за проектирането.

„Мисля, че не трябва да има спор за необходимостта от тези средства, още повече, че образованието е обявено за приоритет на България“, казва Джуркин.

По думите му инвестицията в образование е най-важна, още повече в свят, в който обучението ще е цял живот и очаквано ще се засилва ролята на образователната институция.

„Аз съм убеден, че след 20 години сума професии ще изчезнат. Ние трябва да бъдем в крак с технологиите и колкото човек е по-образован, шансът му да се справи с предизвикателствата е по-голям. За мен обаче е особено важно и възпитанието. Това, което имат като човечност, доброта, уважение, съпричастност - нашите мюсюлмански ценности от семейството, нищо не ни пречи да ги надграждаме. Компромиси с истината, с доброто, с човещината - вечните категории, не бива да се допускат и нетрябва да залитаме от една крайност в друга“, е категоричен школският директор.

Най-важно според него е да образоваме децата, защото само по този начин ще имаме България, която искаме. Според него ситуацията, в която е училището в Рибново, е в някаква степен от полза за децата, защото това е част от училището на живота.

„И занапред не всичко ще бъде идеално, а по този начин се подготвят за реалността“,  казва той с идеята, че на ситуацията може да се погледне и от позитивна страна. 

Посочва, че родителите проявяват разбиране, но за по-голямата част от тях образованието не е приоритет №1.

„Нашите родители имаха едни възрожденски разбирания - те знаеха, че образованието е нещо хубаво като религията. Навремето каквото кажеше даскала, беше закон. И не се умуваше. А сега всеки гони парáта. Аз затова съм  за целодневно обучение. Децата от сутрин до вечер да са в училище - да учат, да играят, да спортуват, защото улицата не възпитава, в къщи неграмотни родители, които непрекъснато тичат и гонят някакви пари, повечето деца са оставени на баби и дядовци. А инвестицията в образование идват много късно. Това е процес, който иска дълго търпение. Все едно ние сега сеем, но плодът ще го бере следващото поколение“, обяснява директорът.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини