5 прости тайни на китайците против напълняване

15103
5 прости тайни на китайците против напълняване
Снимка: iStock

Китайците са пословични със здравословния си начин на живот, стройните си фигури и факта, че не страдат от напълняване. Техният подход към храненето включва няколко навици и практики, които насърчават контрола на теглото, без да жертват общото си благосъстояние.

Руският диетолог и гастроентеролог д-р Рустем Садиков разкри какви са тайните им. Те включват от прием на растителни фибри, до съзнателно хранене и консумация на малки порции. 

5 тайни на китайците за стройна фигура

Растителни храни и фибри - китайската кухня поставя голям акцент върху зеленчуците, плодовете и растителните протеини като тофу и бобови растения. Включвайки повече храни на растителна основа във вашата диета, можете да се възползвате от тяхното високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории, които насърчават усещането за ситост и намаляват вероятността от преяждане. 

Съзнателно хранене - в китайската култура храненето се възприема като ритуал, на който трябва да се насладите. Практиката на съзнателно хранене включва обръщане на внимание на вкуса, текстурата и аромата на всяка хапка, както и слушане на сигналите на тялото за глад и ситост. Това отношение към храната насърчава по-дълбока връзка с нея и подобрява цялостното преживяване по време на хранене.

Лекар разкри как да ядете шоколад без да напълнявате

Консумация на билков чай - тази напитка е дълбоко вкоренена в китайската култура и е широко известна със своите ползи за здравето. Известно е, че билковите чайове като зелен чай, чай оолонг и пуер помагат за контролиране на теглото.

Те съдържат естествени съединения, които подобряват метаболизма, повишават окисляването на мазнините и помагат за контролиране на апетита. Като замените сладките напитки с билкови чайове, можете да намалите приема на калории и да извлечете допълнителни ползи за здравето.

Малки порции - китайската кухня обикновено включва разнообразие от ястия. Вместо да препълват чиниите си, азиатците предпочитат да се насладят на всичко по малко.

Тази практика позволява балансиран прием на хранителни вещества, предотвратявайки прекомерното преяждане. Помислете дали да не използвате по-малки чинии и купи, за да контролирате размера на порциите и да направите крачка към съзнателно хранене.

Ежедневна физическа активност - китайската култура насърчава активния начин на живот. Ходенето, колоезденето, тай чи и други форми на физическа активност са широко практикувани в Китай.

"Включването на редовни упражнения във вашата рутина ви помага да изгаряте калории, да засилите метаболизма си и да изградите чиста мускулна маса. Намерете нещо, което ви харесва, и се опитайте да правите поне 30 минути упражнения с умерена интензивност всеки ден", съветва лекарят.

Още: Лекар: Тази полезна закуска води до напълняване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com