6 съвета за облекчаване на крампи

14784
6 съвета за облекчаване на крампи
Снимка: iStock

Вероятно не прекарвате много време в мисъл за пръстите на краката си, освен ако не режете ноктите си или си правите педикюр. Това е разбираемо, но пръстите на краката ни играят решаваща роля в движението, допринасяйки за стойката, баланса и походката. Тези отговорности често остават незабелязани, докато нещо не се обърка - като крампи на пръстите на краката.

Още: Високо кръвно налягане: Наблегнете на тези храни, за да го нормализирате

Ако някога сте ги имали, знаете колко осакатяващи могат да бъдат крампите на пръстите на краката. Тук разглеждаме по-подробно причините за тях и предоставяме прости съвети за справянето им у дома.

Какво представляват крампите на пръстите на краката?

Крампите в пръстите на краката са едно от най-честите оплаквания, свързани с краката. Те възникват, когато мускулите в и около стъпалото и свързаните с тях сухожилия неволно се свиват, но не се отпускат веднага.

Експертите, обясняват, че крампи на пръстите на краката могат да възникнат по различни причини, включително:

  • Обезводняване
  • Хранителни дефицити
  • Медицински състояния, които причиняват спазми (напр. артрит, болест на Паркинсон и множествена склероза)
  • Носенето на определени видове обувки, като високи токчета и плътно прилепнали обувки
  • Съдови проблеми (напр. лош кръвен поток)
  • претоварване на мускулите
  • Бременност

Понякога се появяват крампи на пръстите на краката поради бездействие. Например д-р. Джон казва, че ако не използвате редовно мускулите на краката си и след това внезапно увеличите нивото на активност, може да се появят спазми. По същия начин, ако тренирате редовно, но не разпуснете след това, е по-вероятно мускулите ви да се напрегнат.

Въпреки че крампите на пръстите на краката засягат всеки по различен начин, можете да направите много, за да облекчите мускулното напрежение, да облекчите болката и да насърчите мобилността.

Ето 6 съвета, препоръчани от лекар:

1. Останете активни

Ако редовно изпитвате крампи на пръстите на краката, може да мислите, че най-доброто лекарство е почивката, но това е обратното на това, което предлагат експертите. Въпреки че може да звучи контраинтуитивно, д-р. Стюарт казва, че най-доброто лекарство за крампи на пръстите на краката е укрепването на малките мускули на краката ви с упражнения. Например, редовните разходки могат да помогнат за изграждането на мускулите на краката ви, отговорни за опората и баланса.

2. Носете правилните обувки

д-р Стюарт казва, че носенето на ограничителни обувки е една от най-честите причини за крампи на пръстите на краката. Това е така, защото някои видове обувки, като „високи токчета и тесни обувки, пренатоварват малките мускули на стъпалото“.

Решението? Носенето на „обувки с широки място за пръстите и поддържащ контрол на свода“, обяснява той. „Това може да помогне за минимизиране на спазмите на пръстите на краката, защото обувките с този дизайн са по-добре структурирани, за да поддържат краката и пръстите.“

Ако не искате да се откажете от високите токчета, това е добре! Но трябва да имате предвид техния дизайн. „Намирането на обувка с ток, където обувката се придържа към крака ви – като ботуш или сандал с каишка на глезена, вместо помпа или ток с минимална каишка на пръстите – може да облекчи изискванията на мускулите на стъпалото ви, защото те не трябва да работят толкова упорито, за да задържим обувката на място“, д-р. Джон казва. По същия начин „промяната на височината на тока всеки ден или през целия ден може да бъде от полза“. С други думи, опитайте се да носите ниски обувки един ден и токчета на следващия. Редовното въртене на обувките може да ограничи напрежението върху мускулите на пръстите на краката ви и да ги предпази от схващане.

3. Отпуснете напрежението в мускулите с топла вода

Знаете, че топлият компрес може да облекчи възпалените мускули и да мобилизира схванатите стави, но може да бъде също толкова полезен при крампи на пръстите на краката. Всъщност, поставянето на грейка или бутилка с топла вода върху мускулите на пръстите на краката увеличава притока на кръв към краката ви и намалява болката и подуването.

Научните изследвания потвърждават тези ползи. Едно, публикувано в списанието Life, заключава, че локализираната топлинна терапия осигурява облекчаване на болката, подобрява мускулната сила и гъвкавост и улеснява връщането към нормална функция.

Можете да използвате тези ползи още повече, като накиснете краката си в топла вода и английска сол. Накисването с английска сол е една от първите линии на защита за стегнати мускули.

4. Водете здравословен за сърцето начин на живот

Според д-р. Стюарт, "схващането на пръстите на краката, което се появява след тренировка, може да бъде издайнически признак за липса на кръвен поток." Около 12% от възрастните американци изпитват клаудикация (или болка и спазми), причинена от артериални блокажи в краката и стъпалата. Този брой нараства до 20% при хората на 70 и повече години.

Въпреки това не е нужно да страдате. В повечето случаи „поддържането на подходящо сърдечно-съдово здраве предотвратява този вид схващане на пръстите на краката“, казва той. Нуждите на всеки са различни, но като общо правило експертите, препоръчват упражнения поне 30 минути на ден; балансирана диета, съдържаща плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни; избягване на излишната сол и наситени мазнини; и отказване от пушенето. Малки промени в начина на живот като тези могат да поддържат здравословното кръвообращение, като гарантират, че мускулите в краката ви получават необходимия кислород и хранителни вещества, за да процъфтяват.

5. Разтягайте се преди и след тренировка

Помните ли как казахме, че упражненията са полезни за мускулите на краката ви? Това е вярно, но за оптимални резултати не забравяйте да се разтягате преди и след тренировката. Разтягането намалява риска от потенциално нараняване, но също така насърчава здравословния кръвен поток, което е от ключово значение за предотвратяване на крампи.

Проучване, публикувано в списание Physiology, установи, че участниците, които са правили пасивно разтягане на краката пет пъти седмично в продължение на три месеца, са увеличили кръвния поток в долните си крака. Разтягането също така изглежда разширява кръвоносните съдове, което улеснява кръвта да пътува до и от сърцето. Тези констатации накараха изследователите да заключат, че разтягането може да бъде ефективно, нелекарствено лечение за подобряване на здравето на кръвоносните съдове. А когато кръвоносните ви съдове са здрави, е по-малко вероятно мускулите ви да се схванат.

6. Останете хидратирани

Правилната хидратация е от полза за цялото ви тяло и е особено полезна по отношение на предотвратяването на спазми. Това е така, защото пиенето на вода и други напитки помага да се поддържат нивата на електролита под контрол. Електролитите, като натрий, калий и магнезий, предават сигнали между нервните клетки, позволявайки на мускулите ви да се отпуснат и свият. Но ако паднат под нормалните нива, мускулите ви са по-склонни да получат спазми и крампи.

Още: Главоболието: кога да се тревожим?

Добрата стара вода от чешмата е ефективен начин за справяне с тези проблеми, но ако искате бързо да облекчите спазмите на пръстите на краката, има и други възможности. Може да пиете сок от кисели краставички. Да – сок от кисели краставички!

„Сокът от кисели краставички е любим сред спортистите“, казва д-р. Джон. „Въпреки че точният механизъм е неизвестен, някои проучвания показват по-голямо намаляване на спазмите със сок от кисели краставички в сравнение с плацебо.“ Не сте фен на киселите краставички? Той отбелязва, че има и търговски продукти без рецепта, които се продават за облекчаване на крампи на краката.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com