Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 признака на кръвни съсиреци, които не бива да се пренебрегват

18 юни 2024, 09:33 часа

Статистиката показва, че седем от всеки 10 души страдат от тромбоза, а в един от всеки четири случая тромбоемболията води до смърт. Кръвните съсиреци, пътуващи по вените, са много коварни - ето защо е важно да познавате признаците за тях.

Кръвните съсиреци са обратната страна на свръхспособността на тялото ни да се самолекува: организмът се нуждае от тях, за да спре кървенето след нараняване. Но понякога кръвните съсиреци се появяват там, където не са необходими - във вените - и пречат на нормалното кръвообращение.

Ситуацията става особено сериозна, когато фрагменти от съсирека се откъсват и преминават през кръвообращението: ако един от тях запуши белодробна артерия, това може да доведе до смърт. Това може да се случи много бързо: човек току-що е говорил и се е смял, а сега започва да се задушава и умира.

Ето защо, според лекарите, е много важно да знаете какви признаци показват появата на кръвни съсиреци - ето на какво трябва да обърнете внимание.

Подуване на единия крак или ръката

Не е нужно да се притеснявате, ако краката ви се подуят по време на полет или пътуване с кола - това е нормално. Въпреки това подуването на единия крак или ръката „от нищото“ е причина да бъдете внимателни. "Съсирекът може да блокира притока на кръв в крайниците и да причини подуване. Затова бъдете бдителни, особено ако симптомът е придружен от болка", казва д-р Луис Наваро.

Лекар: Тези лекарства предизвикват тромбоза, внимавайте с тях

Болка в крака или ръката

Както обяснява д-р Наваро, болката може не само да съпътства други признаци на тромбоза, но и да се появи отделно от тях. „За съжаление е много лесно да се приеме такава болка за крампа или мускулно напрежение, така че истинската причина често не се разпознава“, казва Луис. Той съветва да се обръща внимание на внезапните крампи в крайниците, особено ако кожата по тях е променила цвета си.

Зачервяване на кожата

Технически погледнато, синината е вид кръвен съсирек (който, разбира се, не е повод за притеснение). Хематомът и кръвният съсирек имат едно общо нещо - кожата може да промени цвета си заради тях. Тромбозата обаче изглежда различно от синината: ще видите зачервяване, а не жълти и сини ивици, и областта на ръката или крака ви ще бъде по-топла на допир от останалата част на тялото ви. Освен това болката от кръвен съсирек е постоянна - тя няма да идва и да си отива.

Болка в гърдите

Обикновено подсказва за инфаркт, но може да е симптом на белодробна емболия. "Тромбоемболизмът и инфарктът на миокарда се съпровождат от един и същ симптом - болка в гърдите. Най-важната подсказка се крие в дишането ви: болката при емболията се увеличава с всеки дъх. Каквато и да е причината за силната болка в гърдите обаче, трябва незабавно да извикате линейка", казва д-р Наваро.

Недостиг на въздух

Кръвният съсирек в белите дробове пречи на притока на кислород, поради което човек може да започне да се задъхва. „Ако внезапно получите задух, който ви пречи да изкачвате стълби, въпреки че не е бил проблем само вчера, незабавно се обадете на бърза помощ - броят може да е в минути“, казва д-р Джордж П. Тейтелбаум, неврорентгенолог.

Кашлица

Кашлицата започва поради дразнене на белите дробове, причинено от липсата на кислород. "Обикновено тя е суха, но при някои хора се образува слуз или кръв. Ако кашлицата е придружена от задух и болка в гърдите, не чакайте - обадете се на Бърза помощ", съветва Наваро.

Сърцебиене

Повишената сърдечна честота е друг начин, по който тялото се бори със задуха. Според д-р Тейтелбаум, в случай на внезапно запушване на белодробната артерия от кръвен съсирек, сърцебиенето може да бъде много плашещо - то буквално разтърсва гърдите. Подобен симптом, особено когато е съчетан със силна болка и недостиг на въздух, е причина да потърсите незабавно медицинска помощ.

Кои храни повишават риска от тромбоза?

Загуба на съзнание

Припадъкът не е най-честият симптом на тромбозата, но статистиката показва, че 17% от хората са били хоспитализирани именно поради загуба на съзнание. „Мозъкът е много чувствителен към промените в нивата на кислорода и кръвното налягане, така че белодробната емболия може да бъде съпроводена със замайване и липса на енергия“, обяснява д-р Люис Нелсън, ръководител на катедрата по спешна медицина в Медицинското училище „Рутгерс“ в Ню Джърси.

Какво трябва да направите, ако смятате, че имате тромбоза?

"Всичко зависи от това как се чувствате. Ако имате задух, трудно се движите и изпитвате болка в гърдите, незабавно се обадете на бърза помощ. Ако кракът ви е подут и ви боли, посетете лекаря си и обсъдете с него следващите стъпки. Не забравяйте също, че лечението не приключва, когато кръвният съсирек изчезне - ако имате този проблем, се нуждаете от постоянно медицинско наблюдение", съветва д-р Тейтелбаум.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес