Болен съм от грип: Стъпка по стъпка какво да правя - съветите на д-р Ангелова

13624
Болен съм от грип: Стъпка по стъпка какво да правя - съветите на д-р Ангелова
Снимка: БГНЕС

Краят на зимата изглежда близо, но е и далеч – точно както е положението с грипа и всякакви респираторни вируси, които ни тормозят сякаш все повече. Дали защото имаме достъп до много информация, дали защото природата се променя с увеличаването на броя на хората на планетата и последващите от това промени (изсичане на гори, увеличаване на земеделска земя, презастрояване) – това е тема на друг материал.

В България разпространението на грипа изглежда достигна своя пик и заболеваемостта почва да намалява. Това обаче не значи, че вече всичко е приключило и можем да позабравим за температура, болки в мускулите, отпадналост, хрема, зачервено и болящо гърло, вторични бактериални инфекции – грипните вируси са достатъчно активни, само началото на февруари сме и има време, докато зимата свърши.

В сутрешния блок на БНТ, пулмологът д-р София Ангелова говори за грипа и какво да правим, ако се разболеем: Отмина ли пикът на грипа: проф. Ива Христова казва кога отшумява

Лекарски съвети как да се справим с грипа

СНИМКА: iStock

  1. На първо място – профилактика. През зимата има по-малко слънце, затова умерени разходки и хубав сън са много важни. Много мои млади пациенти споделят, че не се наспиват – това отслабва имунната система, предупреди д-р Ангелова. Освен това – балансирано хранене, поддържане на тонус и да не се прекалява с физическите натоварвания, интензивните тренировки отслабват имунната система.
  2. Ако вече сме болни, симптомите за грип са познати – рязко и бързо вдигане на по-висока температура, отпадналост, болки в мускулите. Направете бърз комбиниран тест за грип и ковид, за да имате яснота какво се случва, преди да се свържете с лекар – така ще му помогнете, гласи съветът. Дори при отрицателен за грип тест, ако имаме симптоми, характерни за грип, можем да почнем лечение – специализираните антивирусни лекарства против грип няма да навредят, ако ударилият ни вирус не е грип.
  3. Първите 48 часа от поява на симптоми, когато говорим за грип, са най-важни. Тогава трябва да се вземат антивирусни препарати – не антибиотици, антивирусни препарати (бел. ред. - такъв е "Тамифлу"). Д-р Ангелова изрично посочи две групи медикаменти - невраминидазни инхибитори и м2 блокатори. Симптоматични лекарства за сваляне на температурата не са достатъчни, защото след прекарване на грипен вирус без да му се противодейства може да се развият усложнения - например вторична бактериална инфекция. А приемът на антибиотици, когато сме в активна фаза на заболяване, причинено от вирус, товари излишно имунната система и ни пречи да се борим ефективно с вируса, предупреди изрично д-р Ангелова.
  4. При усложнения - как се разпознава бактериална инфекция? След лекарски преглед, но типичен симптом е отделянето на храчки в разцвет на жълто и зелено, което подсказва инфекция. Пневмонията например не всеки път може да се улови, когато ви преслушват с лекарска слушалка – затова рентгеновата снимка е задължителна за диагноза.
  5. Няма смисъл да правите рентгенова снимка още в началото, когато вдигнете температура и ви втресе. Най-рано 3 дни след първи симптоми се правят снимки, заяви д-р Ангелова.

Не трябва да се плашим от температурата - тя "изгаря" вируса, подчерта лекарят, трябва да имаме малко търпение. Положителното отношение също помага и за имунната система. И добави, че бързото затопляне на времето е стрес за човешкия организъм.

Как да различим грип от Ковид и да реагираме? Съветите на проф. Кантарджиев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com